Stichting het Limburgs Landschap; Nachtvlinders op de Groote Heide Activiteit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: ©Nelly Schouenberg.

De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers de bijzondere plekken te laten zien, worden er ook excursies georganiseerd. Zo vindt er op vrijdag 30 augustus weer een activiteit plaats.

De activiteit start om 20.00 uur vanaf Gasterij Groote Heide aan de Hinsbeckerweg 55 te Venlo. De excursie is gratis en geeft speciale aandacht aan (overdag vliegende)
nachtvlinders. Het meebrengen van een goede zaklamp wordt aangeraden. De excursie zal tot circa 23.00 uur duren. Bij regen gaat de activiteit niet door.

Vlinders lokken
Nachtvlinders vliegen meestal ’s nachts, al zijn er een aantal soorten die overdag actief zijn. Tijdens deze excursie wordt aan beide soorten nachtvlinders aandacht geschonken. Om 20.00 uur wordt er gestart met een inleiding over nachtvlinders in het algemeen. Het echte werk begint pas als de schemering zich aankondigt. De gidsen proberen met behulp van een speciale lamp en enkele lakens, nachtvlinders te lokken. Vlinders, maar ook andere insecten komen op dit licht af, vliegen rond de lamp, gaan op het laken zitten, of kruipen eronder. De plek bij de Gasterij is hiervoor erg geschikt omdat het rondom open terrein is, grenzend aan gemengd bos.

Ook wordt geprobeerd om vlinders te lokken door te “stropen”. In de nabijheid van het centrum worden op verschillende plaatsen stukjes van boomstammen of palen ingesmeerd met een stroperige vloeistof. Hier moet dan regelmatig met een zaklamp worden geïnspecteerd. Het resultaat blijft een verrassing maar het is te verwachten dat er vertegenwoordigers van verschillende vlindersoorten te zien zijn zoals de Uilen, de Spanners en de Microvlinders.

Reacties