Verscherpt toezicht voor Proteion; Wachtpost Venlo

Foto: Zorg - Pixabay.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft twee locaties van Stichting Proteion in het Limburgse Horn onder verscherpt toezicht gesteld. Het gaat om De Wachtpost (Venlo) en Hornerheide (Horn). Op beide plekken wonen ouderen met dementie. Er zijn verbeteringen nodig om persoonsgerichte en veilige zorg te kunnen verlenen.

Wat is er aan de hand?
De inspectie bezocht De Wachtpost in augustus 2018. Toen stelde de inspectie vast dat de zorg beter moest. In april van dit jaar bezocht de inspectie De Wachtpost opnieuw om te kijken of Proteion de kwaliteit van zorg heeft aangepakt. Daarbij brachten de inspecteurs ook een bezoek aan Hornerheide.

De inspectie stelt vast dat Proteion onvoldoende heeft gedaan om de situatie te verbeteren bij deze twee locaties. Zowel bij De Wachtpost als Hornerheide constateert de inspectie dat het professioneel nemen van besluiten en methodisch werken tekortschiet. Cliëntdossiers die de inspectie bijvoorbeeld zag zijn niet compleet.

Er is te weinig continuïteit in de teams. Ook is er onvoldoende kennis over de zorg aan de cliënten. Zo zien zij op beide locaties veel verschillende zorgverleners binnen de teams en is de continuïteit van de behandelaren onvoldoende gegarandeerd. Zorgverleners ontbreekt het aan voldoende voorwaarden om persoonsgerichte zorg op een goed niveau te kunnen leveren.

De inspectie ziet dat het management en de raad van bestuur de situatie bij de twee locaties onvoldoende in beeld hebben. Proteion moet zich meer inspannen om daar persoonsgerichte, veilige en goede zorg te leveren.

Naast Hornerheide en De Wachtpost bezocht de inspectie ook nog een andere locatie en twee onderaannemers met wie Proteion samenwerkt. Deze drie bezoeken geven geen reden om heel Proteion een maatregel op te leggen.

Hoe nu verder?
De inspectie denkt dat verscherpt toezicht nodig is om ervoor te zorgen dat Proteion de zorg verbetert bij De Wachtpost en Hornerheide. Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Zo kan de inspectie de twee locaties zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken.

De maatregel is ingegaan op 15 juli 2019 en duurt zes maanden. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of Proteion de situatie heeft verbeterd. De inspectie kan verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen