Venlo kleurt roze! 20.000 mensen bezoeken Roze Zaterdag Venlo- Krefeld

Foto: © Roze zaterdag.

Nadat er vrijdagmiddag al werd afgetrapt met een seniorenmatinee op de Markt, was het zaterdag eindelijk zo ver: Roze Zaterdag 2019 Venlo-Krefeld kleurde de gehele binnenstad van Venlo roze en regenboogkleurig. Ondanks de zinderende hitte kwamen bezoekers vanuit het hele land en uit buurland Duitsland om te genieten van de diverse activiteiten en optredens op de verschillende podia en om vrijheid, tolerantie en grenzeloze liefde voor elkaar te vieren.

Dennis Heijnen van de organisatie kijkt terug van een geslaagde editie van Roze Zaterdag die zonder grotere incidenten verlopen is: ‚Dankzij de grote inzet van vrijwilligers en de steun van sponsoren en partners hebben we in Venlo een kleurrijk en gezellig feest voor diversiteit gevierd. We hopen vandaag en met onze activiteiten in h20.00et afgelopen Roze Jaar een zaadje geplant te hebben waaruit in de toekomst nog leuke initiatieven uit voortvloeien.‘

Start Roze Zaterdag met Geloofsviering en Regenboogparade
Het programma startte met een interreligieuze geloofsviering in Domani, waarin vanuit Protestantse, Katholieke, Islamitische en Joodse hoek werd stilgestaan bij wederzijds respect en verbinding maken met elkaar. Een moment van bezinning en verdieping met als kernboodschap ‘wij zijn allemaal mensen, laten we allemaal ook zo met elkaar omgaan’. Na deze dienst verzamelden deelnemers aan de Regenboogparade bij het regenboog-zebrapad bij de Keulsepoort, om vervolgens in een bonte stoet door de stad te trekken. De deelnemende organisaties en bezoekers lieten zichzelf op ludieke wijze zien en droegen daarbij gezamenlijk de boodschap uit dat je jezelf mag zijn, ongeacht huidskleur, seksuele voorkeur of geloof. De parade eindigde op de Markt bij het Stadhuis voor de officiële opening van Roze Zaterdag.

Officiële Opening
Onder moderatie van Rutger Vink alias Furtjuh werd Roze Zaterdag 2019 Venlo-Krefeld geopend door voorzitter Dennis Heijnen, waarna het voltallige Roze Zaterdag bestuur en zowel burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, als de burgemeester van Krefeld, Frank Meyer, aan het woord kwamen.

Antoin Scholten: “Laten wij als Krefeld en Venlo het voorbeeld geven dat je mag zijn wie je bent. Venlo en Krefeld staan voor een open samenleving en een inclusieve stad. Een stad waar iedereen welkom is. Een gemeenschap waarin mensen zich vrij voelen om zich te bewegen en te ontplooien.” Frank Meyer kijk terug op een succesvol Roze Jaar: „Het is met meer dan 50 uiteenlopende evenementen gelukt het maatschappelijke bewustzijn voor de roze gemeenschap te vergroten.’

Podia Markt en Parade
Na het officiële gedeelte barstte op de twee hoofdpodia op de Markt en Parade het feest los met optredens van onder andere Trinxx, Maan, Jonna Fraser, Lörk, Big Band 81, Romy Monteiro, Metallikoor en Rumours. Ondanks de zinderende hitte op beide pleinen werd er, onder parasols en schaduwplekken en zelfs door de echte diehards in de volle zon, volop meegezongen en gedanst met alle bands en artiesten. Om 17.30 droegen de burgemeesters van Venlo en Krefeld symbolisch de Roze sleutel over aan Sjoerd Feitsma, locoburgemeester van de Roze Zaterdagstad in 2020: Leeuwarden, die beloofde er daar volgend jaar minstens net zo’n mooie dag van te maken als vandaag in Venlo.

Infomarkt en andere activiteiten
Niet alleen de Markt en Parade waren vandaag roze gekleurd; ook in andere delen van de binnenstad was er genoeg te beleven. Gedurende de hele dag vond er op de Nieuwstraat, Dominicanenplein, Kleine Beekstraat en het Vleesplein een infomarkt plaats, waar verschillende organisaties zich presenteerden met betrekking tot diversiteit en omgaan met intolerantie. In het gratis te bezichtigen Museum van Bommel van Dam waren de portretten van de Roze Zaterdag campagne onderdeel van de tentoonstelling en bij de Bibliotheek Venlo kon men de Regenboogkastinstallatie bezichtigen, waarin de post-it-antwoorden op de vraag ‘Hoe zou jij reageren als een vriend/vriendin of familielid uit de kast zou komen?’ waren verwerkt. Voor de allerkleinsten was er op de Bartelsplaats een kidsarea ingericht, waar erop los geknutseld, geschminkt en gezongen werd.

Verbinding
Roze Zaterdag trok op deze warme en zonnige dag 20.000 bezoekers naar Venlo uit het hele land en uit Duitsland. Dit is overigens de eerste Roze Zaterdag editie die grensoverschrijdend is, Venlo organiseert Roze Zaterdag in samenwerking met Duitse partnerstad Krefeld. Diversiteit wordt niet begrensd door landsgrenzen en dit is een mooi voorbeeld van verbinding en grensoverschrijdende samenwerking. Ook Venlose ondernemers voelen zich verbonden met Roze Zaterdag en veel van hen hebben bijvoorbeeld de handen ineengeslagen voor het organiseren van optredens buiten het programma om en op eigen initiatief hun straat, zaak of etalage roze versierd. Venlo is vandaag letterlijk en figuurlijk veranderd in een warm bad, en hopelijk blijft dat gevoel, in het kader van verbinding maken en tolerantie, voor altijd hangen. Vanavond zal het feest nog tot in de late uurtjes doorgaan, met nog optredens van verschillende artiesten en afterparties in onder andere Poppodium Grenswerk en pop-up gay café Klup77 (voorheen café de Splinter).

Grensoverschrijdend ROZE JAAR
De Roze Zaterdag op 29 juni is het hoogtepunt van een succesvol Roze Jaar. Er zijn in Venlo en Krefeld meer dan 50 activiteiten voor verschillende doelgroepen georganiseerd. De ene keer om de LHBTI- doelgroep te bereiken, een andere keer voor iedereen, omdat het een van de speerpunten van Roze Zaterdag Venlo- Krefeld is om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Het is de eerste editie die grensoverschrijdend is, want diversiteit wordt niet begrensd door landsgrenzen. De steden Venlo en Krefeld intensiveren sinds enkele jaren hun samenwerking en de gemeente Krefeld was meteen enthousiast om ook in het kader van Roze Zaterdag en LHBT- acceptatie samen te werken.

Wat is Roze Zaterdag?
Roze Zaterdag wordt in Nederland doorgaans gevierd op de laatste zaterdag van juni. Het is een jaarlijks terugkerend evenement ter bevordering van integratie en acceptatie van medemensen met een andere geaardheid. Het is een feest van homo’s, lesbiennes, hetero’s, transgenders en andere seksuele minderheden, waarbij vrijheid acceptatie en tolerantie centraal staan. Door mee te doen met Roze Zaterdag willen homoseksuelen, lesbiennes, andere seksuele minderheden en sympathisanten tonen dat ze trots zijn op deze levensstijl, dan wel hun solidariteit daarmee tot uiting brengen. Het evenement heeft zowel een feestelijk als educatief gezicht. Elk jaar vindt Roze Zaterdag in een andere stad plaats. De bedoeling van deze roulatie is om zo steeds weer een andere stad een roze impuls te geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen