Roze opsteker wordt op IDAHOT voor het eerst aan scholieren uitgereikt

Foto: © Pixabay.

Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie, reikt wethouder Pollux de Roze Opsteker uit aan scholieren van de Gilde Opleidingen in Venlo. Samen met zes andere scholen in Venlo en Krefeld hebben zij het afgelopen Roze Jaar aandacht besteed aan (seksuele) diversiteit.

VO-scholen en MBO’s kunnen een ‘Roze Opsteker’ verdienen, als ze in een schooljaar voldoende aandacht besteden aan (seksuele) diversiteit. Door voldoende aandacht te schenken aan dit onderwerp worden jongeren beter voorgelicht en wordt hierdoor meer begrip en kennis gekweekt bij de doelgroep. Hierbij draait het niet eens zozeer om (seksuele) diversiteit, maar vooral om het zichzelf durven zijn en zich veilig voelen op school.

De Roze Opsteker is een uniek educatief concept wat in het kader van de Roze Zaterdag Venlo- Krefeld is ontwikkeld. Het concept wordt enthousiast ontvangen. Veel scholen en instellingen uit het hele land zijn geïnteresseerd om het in hun programma op te nemen en uit te voeren. En dat is zeker ook nodig omdat veel jongeren zich nog altijd niet veilig (genoeg) voelen om zichzelf te zijn uit angst voor weerstand van klas- en schoolgenoten. Uit onderzoek is gebleken dat het homo geweld de laatste jaren weer toeneemt in Nederland en dat er nog steeds veel onbegrip en onwetendheid heerst rondom (seksuele) diversiteit.

De Roze Opsteker staat symbool voor een opener en veiliger klimaat op school, waar iedereen zichzelf kan zijn. Meewerkende scholen hebben op verschillende manieren aandacht besteed aan dit thema, zoals bijvoorbeeld voorlichting door het COC, interactief theater op school door theater AanZ, deelname aan Paarse Vrijdag of een andere bewustwordingsdag, zoals IDAHOT of het lenen van een ‘roze collectie’ boeken van de Bibliotheek Venlo. Deze activiteiten zijn samengesteld door de educatieve werkgroep van Stichting Roze Zaterdag Venlo-Krefeld 2019, in samenwerking met Bibliotheek Venlo en GGD Limburg Noord.

Naast Gilde Opleidingen hebben in Venlo ook het Valuascollege, Blariacum, College Den Hulster, Het Wildveld, Fontys en Gymnasium Fabritianum deelgenomen aan activiteiten rondom de Roze Opsteker. Deze scholen krijgen de Roze Opsteker uitgereikt tijdens de Roze Zaterdag op 29 juni om 16.15 uur op het podium op de Parade in de Venlose binnenstad.

Zoals bekend staat zaterdag 29 juni 2019 in Venlo en Krefeld helemaal in het teken van Roze Zaterdag. Dit is een jaarlijks landelijk feest van homo’s, hetero’s, transgenders en seksuele minderheden waarop vrijheid en tolerantie wordt gevierd. In het jaar voorafgaand aan Roze Zaterdag vinden in Venlo en Krefeld tal van activiteiten plaatsom zo het hele jaar een roze tint te geven en om bewustwording en acceptatie een steviger plek te geven in de gemeente. De Roze Opsteker is een van de initiatieven die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden in het kader van deze bewustwording.

Reacties

article
57271
Roze opsteker wordt op IDAHOT voor het eerst aan scholieren uitgereikt
Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie, reikt wethouder Pollux de
https://venlo.nieuws.nl/nieuws/57271/roze-opsteker-wordt-op-idahot-voor-het-eerst-aan-scholieren-uitgereikt/
2019-05-16T09:00:51+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2019/05/15172659/regenboog-liefde-roze.png
Cultuur, nieuws