Venlo maakt laaggeletterdheid bespreekbaar

Foto: © Gemeente Venlo.

Wethouder Frans Schatorjé sprak vorige week in het Taalhuis met verschillende taalhuisvrijwilligers en –coaches over laaggeletterdheid. In Venlo heeft bijna  1 op de vijf volwassenen moeite met taal of rekenen. 

Het Taalhuis in de Stadsbibliotheek Venlo besteedt met verschillende partijen deze maand extra aandacht aan laaggeletterdheid. Het doel is om het thema bespreekbaar te maken en te informeren dat je er iets aan kunt doen, ook op latere leeftijd.

Over de betekenis van laaggeletterdheid bestaat vaak een scheve beeldvorming. Laaggeletterden hebben meestal niet alleen moeite met taal, zoals het woord doet vermoeden, maar ook met rekenen en digitale vaardigheden. Dit betekent dat bijvoorbeeld zelf iets kopen op internet, een DigiD aanvraag of een mailtje sturen voor bijna 1 op 5 Venlonaren te moeilijk is. Een ander beeld is dat laaggeletterdheid voornamelijk voorkomt bij mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Moeite met taal of rekenen bevindt zich echter wel degelijk onder mensen die in Nederland geboren en getogen zijn.

Aan het thema kleeft een taboe: schaamte en excuses, verborgenheid maar ook onwetendheid komt regelmatig voor. De campagne richt zich op de directe omgeving van de laaggeletterden en de omliggende organisaties die mensen kunnen informeren en doorverwijzen.

Meer informatie
Tussen 9 en 30 mei is Stichting ABC elke donderdagmiddag aanwezig tussen 15:00 en 17:00 uur in de Stadsbibliotheek Venlo. Ook tijdens de Open Dag van De Bibliotheek Venlo op 25 mei ben je tussen 13:00 en 17:00 uur van harte welkom.

Het Taalhuis helpt mensen die ondersteuning nodig hebben bij het leren van de Nederlandse taal. Het Taalhuis Venlo is een samenwerkingsproject van: Gemeente Venlo, Wel.Kom, Gilde Educatie, GGD Limburg-Noord, Groen Licht, Stichting Lezen en Schrijven en De Bibliotheek Venlo.

Meer info: www.bibliotheekvenlo.nl/taalbieb/taalhuis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen