Team studenten werktuigbouwkunde Fontys Hogeschool Venlo winnaar INNOVACE 2018

Foto: ACE Shock Absorber GmbH, fotograaf Jürgen Landes dank aan ACE voor deelname en deze speciale eer.

Voor het tweede jaar op rij werd op 21 november 2018 de INNOVACE uitgereikt, de award die in 2017 in het leven geroepen werd door dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer GmbH uit het Duitse Langenfeld.

Met de prijs wil ACE aankomende engineers een steuntje in de rug geven en de banden met technische universiteiten in binnen- en buitenland aanhalen. Voor het eerst mocht een team van een Nederlandse hogeschool de prijs in ontvangst nemen: Nico Graßmann en Rick Storm, studenten machinebouw aan de Fontys Hogeschool Venlo, vielen met hun concept voor een mechatronisch rem- en sluitsysteem in de prijzen. Zij deelden de eerste plaats met Mathias Blessing, Jannik Montag en Chris Taschelmayer van de Technische Hochschule Georg Agricola uit het Duitse Bochum.

Beide teams leverden het in de opdracht gevraagde technische bewijs dat hun vergrendelbare vangconstructie met geïntegreerde demping en een, via een smartphone bediend uitwerpmechanisme, functioneert. Daarom werd het uitgeloofde prijzengeld van 7.000 euro verdeeld onder de twee winnende teams. Voor het eerst namen ook buitenlandse hogescholen en universiteiten deel aan de INNOVACE 2018. Andre Weßling, wereldwijd verantwoordelijk voor de marketing van ACE en een van de initiatiefnemers van INNOVACE, is blij met de internationale deelname en de grote interesse: “Anders dan bij de eerste editie was er dit jaar sprake van veel meer interactie in alle fases. Tijdens online calls overlegden we met de teams en onze trainees gaven telefonisch en per mail antwoord op vragen.” De kwaliteit van de technisch complexe inzendingen was zo hoog, dat de vijfkoppige jury van ACE het bij de beoordeling lastig vond om slechts één winnaar aan te wijzen. Terwijl het team uit Bochum de klassieke ontwikkelingsmethode uit de machinebouw volgde, omvat de oplossing van Fontys ook elementen uit het productdesign en is deze vrijer qua vorm en idee.

De jury van ACE, waarvan ook twee trainees deel uitmaakten, kon ook na lange discussies geen eenduidige winnaar aanwijzen. “Daarom hebben we dit jaar twee gelijkwaardige, winnende teams die de prijs meer dan verdiend hebben”, vertelt Andre Weßling en vervolgt: “De kwaliteit van alle inzendingen is zo goed dat we ons geen zorgen maken over de toekomstige engineers van Europa.”

Toekomstig evenement Maaspoort
Op 22 januari 2019 presenteren alle 4de jaars studenten van  Fontys venlo techniek en logistiek hun project. Aankomende editie staat het winnende duo, Nico Graßmann en Rick Storm, er ook. Zij presenteren die dag een mulimaterial 3D printer met een geheel nieuw ontworpen printerkop.

Fotograaf Nico grassmann.  

 

Reacties

article
51703
Team studenten werktuigbouwkunde Fontys Hogeschool Venlo winnaar INNOVACE 2018
Voor het tweede jaar op rij werd op 21 november 2018 de INNOVACE uitgereikt, de
https://venlo.nieuws.nl/nieuws/51703/team-studenten-werktuigbouwkunde-fontys-hogeschool-venlo-winnaar-innovace-2018/
2018-12-05T10:38:18+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2018/12/05093646/Bild-2-INNOVACE-2018-Gewinnerteam-Venlo-1.jpg
nieuws, Zakelijk