Bord op de Nijmeegseweg waarschuwt voor Afrikaanse varkenspest

Foto: Waarschuwingsbord - Omroep Venlo.

Een bord langs de Nijmeegseweg in Venlo roept mensen op om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Waarschuwingsbord
Het virus wordt onder meer overgebracht via besmet varkensvlees, zoals ham of worst. ‘Gooi etensresten uitsluitend in een afgesloten afvalbak. Laat geen etensresten achter in de natuur’, staat te lezen op het bord van de Voedsel- en Warenautoriteit. (PDF) Dieren zouden de etensresten kunnen opeten en zo verder verspreiden.

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte. Het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) behoort tot de familie van de Asfarviridae. De ziekte komt voornamelijk voor bij varkens in Afrika. Maar sinds 2006 waart de ziekte ook rond in Rusland, Oekraïne en een aantal EU-landen: Polen, Italië (Sardinië), Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Tsjechië en Bulgarije. In augustus 2018 werd Afrikaanse varkenspest voor het eerst vastgesteld op een varkenshouderij in China. Op 13 september 2018 werd de ziekte geconstateerd bij wilde zwijnen in Wallonië, België.

Het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) is alleen besmettelijk voor varkens. Mensen zijn er niet vatbaar voor; andere dieren evenmin. Hoewel er geen gevaar is voor de volksgezondheid kan het Afrikaanse Varkenspestvirus in de varkenshouderij grote schade aanrichten, omdat besmette dieren uit productie moeten worden gehaald en worden vernietigd. Vlees van besmette varkens komt niet in omloop in de voedselketen.

Reacties

article
50747
Bord op de Nijmeegseweg waarschuwt voor Afrikaanse varkenspest
Een bord langs de Nijmeegseweg in Venlo roept mensen op om de verspreiding van Afrikaanse
https://venlo.nieuws.nl/nieuws/50747/bord-op-nijmeegseweg-waarschuwt-afrikaanse-varkenspest/
2018-11-06T14:55:23+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2018/11/06145457/bord-varkenspest.jpg
Gemeente, nieuws