Roze Opsteker voor scholen en dansproject Roze Cast tijdens de Week van Respect

Foto: Roze Opsteker.

Tijdens de Week van Respect, van 5 tot 11 november, wordt er landelijk extra aandacht besteed aan diversiteit in onze samenleving. Ook in Venlo doen we hieraan mee en vinden er verschillende activiteiten plaats in het kader van het roze jaar, in de aanloop naar de Roze Zaterdag.

Middelbare scholen kunnen vanaf deze week met het project de Roze Opsteker aan de slag en in Theater de Garage vindt de dansvoorstelling Roze Cast plaats.

Roze opsteker
De Roze Opsteker staat symbool voor een opener en veiliger klimaat op school, waar iedereen zichzelf kan zijn. Meewerkende scholen krijgen deze opsteker door gebruik te maken van voorlichting, bewustwordingsprojecten en andere activiteiten die zijn samengesteld door de educatieve werkgroep van stichting Roze Zaterdag Venlo-Krefeld 2019, in samenwerking met Bibliotheek Venlo en GGD Limburg Noord.

De Roze opsteker is een ‚menukaart‘ met concrete educatieve voorstellen . De scholen kunnen een opsteker verdienen door de komende maanden minimaal 3 (activiteiten) gerechten van onze menukaart te organiseren: een voor-, hoofd- en nagerecht. De scholen verdelen de activiteiten over het hele jaar. De Roze Opsteker wordt in mei 2019 uitgereikt.

Dansproject Roze Cast
Op 8 november komt dansproject Roze Cast naar Venlo en geeft een voorstelling in Theater de Garage. Deze voorstelling is gemaakt om LHBT (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender)-ouderen in onze samenleving zichtbaar te maken. LHBT-ouderen zijn vaak minder zichtbaar dan jongere generaties, omdat ze zijn opgegroeid in een tijd waarin seksuele diversiteit niet of nauwelijks bespreekbaar was.

Roze Cast is gemaakt door acht LHBT-oudere amateurdansers en is mogelijk gemaakt door Arnhemse organisaties Introdans en SWOA. De voorstelling ging op 1 maart in première en reist nu langs verschillende locaties zoals zorg- en welzijnsinstellingen, opleidingen, conferenties en theaters. De voorstelling is mogelijk gemaakt door een samenwerking van De Nieuwe Scene, Theater de Garage en Roze Zaterdag Venlo-Krefeld 2019. De voorstelling begint om 14.30 uur en tickets zijn tot en met 7 november online en aan de kassa verkrijgbaar bij Filmtheater de Nieuwe Scene.

Zoals bekend vindt zaterdag 29 juni 2019 de Roze Zaterdag Venlo-Krefeld plaats. Dit is een jaarlijks en landelijk feest van homo’s en hetero’s, transgenders en seksuele minderheden waarop vrijheid en tolerantie wordt gevierd.

In het jaar voorafgaand aan Roze Zaterdag zaterdag 29 juni 2019 zullen in Venlo tal van activiteiten en evenementen plaatsvinden om zo het hele jaar een roze tint te geven en om bewustwording en acceptatie een steviger plek te geven in de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen