Ontvang subsidie om uw tuin waterklaar te maken

Foto: Gemeente Venlo.

We krijgen vaker te maken met hittegolven en hevige neerslag. Dit zorgt voor watertekorten in droge perioden en wateroverlast tijdens piekbuien. Gemeenten en waterschappen nemen al maatregelen om wateroverlast tegen te gaan. Maar daarbij hebben we ook uw hulp nodig. 

U kunt bijdragen door het regenwater dat op uw dak valt af te koppelen van het riool en in de tuin terecht te laten komen. Dit kan soms al met hele simpele aanpassingen. En u krijgt er subsidie voor van de gemeente.

Wat is afkloppelen?
Afkoppelen houdt in dat u het regenwater niet in het riool laat stromen, maar naar oppervlaktewater, zoals een sloot of wadi laat vloeien of in de grond laat wegzakken.

Waarom afkoppelen?
Er zijn verschillende redenen waarom het afkoppelen van regenwater slim is. Allereerst krijgen we steeds vaker te maken met hevige neerslag. Ook neemt de hoeveelheid bebouwing en verharding in tuinen nog steeds toe. Het water kan hierdoor niet in de
grond wegzakken; dit zorgt voor meer wateroverlast. Denk aan borrelende toiletten, straten die blank staan of ondergelopen kelders.

Tegelijkertijd krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met perioden van langdurige droogte. Kijk maar eens naar afgelopen zomer. Er komt een tijd dat er geen water
meer beschikbaar is voor het beregenen van landbouwgewassen en particuliere tuinen. Het is doodzonde om regenwater in droge tijden af te voeren via de riolering terwijl de tuin om water schreeuwt.

Tot slot is regenwater schoon. Als dit schone water gemengd wordt met het vuile afvalwater in het riool moet dit allemaal gezuiverd worden bij de zuiveringsinstallaties. Dit brengt extra kosten met zich mee die weer verrekend worden in de waterschapsheffing.

Wat doet de gemeente?
Gemeenten leggen steeds vaker een apart regenwaterriool aan voor schoon regenwater.
De gemeenten en waterschappen zetten zich samen in voor duurzaam waterbeheer.

Het is belangrijk om het water zo veel mogelijk op de plek te houden daar waar het valt. Op deze manier ontlasten we het riool en voorkomen we wateroverlast bij hevige regenval. Ook verbetert hiermee het leefklimaat in tuinen en openbare ruimtes. De gemeenten en waterschappen kunnen dit niet alleen. Daar hebben wij uw hulp bij nodig.

Wat kan ik doen?
Door het nemen van eenvoudige maatregelen maakt u uw tuin waterklaar en verkleinen we de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Er zijn tal van mogelijkheden om het regenwater af te koppelen van het riool en bovengronds of ondergronds op te vangen. Tevens helpt waterdoorlatende bestrating om het regenwater zonder overlast in uw eigen tuin te houden.

De meest eenvoudige en minst ingrijpende methode is water boven de grond opvangen. De meeste tuinen bieden ruimte om water van het dak en terras op te vangen. Zo stroomt het water niet het riool in, maar wordt het afgevoerd naar een plek in de tuin, een regenton of
een ander alternatief.

Andere manieren om uw tuin waterklaar te maken zijn bijvoorbeeld het aanleggen van een infiltratievijver of miniwadi of het maken van een groen dak. Ook kunt u kiezen voor waterdoorlatende bestrating. Iets ingrijpender is het kiezen ondergronds water opvangen. Daarbij wordt hemelwater van het dak via een pijp of goot naar een ondergrondse opvangvoorziening gebracht. Dit kan een grindkoffer of infiltratiekrat zijn. Het water zakt vervolgens geleidelijk in de bodem weg.

Subsidie
Voor het waterklaar maken van uw tuin kunt u subsidie ontvangen van de gemeente.
De subsidie die u ontvangt is afhankelijk van de manier van afkoppelen die u kiest.
Op www.venlo.nl vindt u alle informatie over het aanvragen van deze subsidie. In Venlo komt er ook een duurzaamheidsadviseur bij u op bezoek, hij bekijkt samen met u de mogelijkheden voordat u de aanvraag doet. Het bezoek van de adviseur kost u niets en is vrijblijvend.

Alle informatie en tips over het waterklaar maken van uw tuin leest u op http://www.waterklaar.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen