Gemeente Venlo genomineerd voor KoopWijsPrijs

Foto: Venlo Online.

Dinsdag 18 september heeft wethouder Marij Pollux de nominatie voor de KoopWijsPrijs 2018 in ontvangst genomen. De gemeente Venlo krijgt deze nominatie voor de ‘Rotonde van morgen’ in Steyl. 

De KoopWijsPrijs is een prijs van de Rijksoverheid. De prijs is bedoeld om overheden te motiveren en ondersteunen bij het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Gemeenten en Provincies kunnen zelf projecten aandragen voor de KoopWijsPrijs.

Rotonde van morgen
Venlo neemt deel met de aanbesteding van de ‘Rotonde van morgen’ in Steyl. Bij zowel het ontwerpen als de bouw van de rotonde is gebruik gemaakt van de Cradle-to-Cradle filosofie. Dat betekent dat zoveel mogelijk van de materialen die gebruikt zijn, straks ook weer hergebruikt kunnen worden. Bewoners zijn betrokken om de rotonde goed te laten aansluiten bij de wensen en ervaring van de gebruikers.

Gekozen materialen
Bij de rotonde is beton gebruikt zonder toevoegingen. Dat kun je hergebruiken als de rotonde aan het einde van zijn levensduur is. Bovendien gaat het veel langer mee dan asfalt. Daarnaast zorgt beplanting ervoor dat de rotonde ook de luchtkwaliteit positief beïnvloedt. Verder kan de rotonde zelf water zuiveren en infiltreren, zodat het grondwater op peil blijft. De ‘Rotonde van morgen’ stelt de fietser centraal. Daarmee wordt een duurzaam vervoersmiddel gestimuleerd.

Wethouder Marij Pollux, coördinerend wethouder duurzaamheid, ziet de nominatie als een bewijs van een goede aanpak die een goed voorbeeld kan zijn voor toekomstige projecten in de gemeente Venlo waarbij de duurzaamheid centraal komt te staan. Wethouder Pollux ontvangt de nominatie uit handen van Christian Zuidema van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Jury nominatie
Een jury heeft alle inzendingen teruggebracht tot vijf genomineerden, waaronder Venlo. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van VNO-NCW, MKB Nederland, Natuur & Milieu, NEVI, Social Enterprise NL en MVO Nederland. De jury heeft gekeken naar de ambitie, keuze van thema’s, verankering in de organisatie, vernieuwend karakter, effect op beleidsdoelen, interactie met de markt, haalbaarheid voor andere organisaties, beschikbare informatie en documentatie.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) betekent dat bij de inkoop van producten en diensten de effecten op people (mensen), planet (planeet of milieu) en profit/prosperity (winst of welvaart) worden meegenomen. MVI is een instrument dat kan worden ingezet om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Marktpartijen worden aangemoedigd en uitgenodigd om zo duurzaam en innovatief mogelijke producten en diensten te leveren.

Winnaar KoopWijsPrijs
Wie de KoopWijsPrijs uiteindelijk wint, bepaalt u. Iedereen mag namelijk stemmen op de genomineerden. Dat kan op www.koopwijsprijs.nl vanaf vandaag. De winnaar wordt bekendgemaakt op het ‘MVI congres 2018’ dat de rijksoverheid organiseert op 3 oktober in Nijmegen.

Meer weten over deze rotonde? Kijk naar deze aflevering van oktober 2017 over de Rotonde van Morgen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen