Vragen over brand Blerick; ‘Moet ik mijn zwembadwater vervangen?’

Bij een chemiebedrijf aan de Groot-Bollerweg in Blerick was dinsdagnacht een grote uitslaande brand. Daarbij zijn gevaarlijke stoffen vrijgekomen.  Mensen hebben vragen met betrekking tot gewassen, huisdieren en gezondheid. 

Het vuur bij een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen brak rond 02:30 uur uit. De brand veroorzaakte een enorme rookontwikkeling, waarbij het schadelijke zwaveldioxide vrijkwam. De brand is sinds 07:30 uur onder controle en de ‘oranje zone’ is verkleind.

Mensen hebben veel vragen ‘mag ik mijn groente uit de tuin eten’ – ‘Mijn kip scharrelt buiten, kan ik het ei wat ze legt eten’ of ‘ moet ik mijn zwembad water vervangen?

Mijn huisdier heeft buiten gelopen. Is dat een probleem?
Huisdieren lopen geen gezondheidsrisico’s op door de brand of de roetdeeltjes. Eventueel kun je de vacht van je huisdier wassen als je roetdeeltjes ziet.

Ik heb kippen die hun voer van de grond pikken. Kan ik de eieren gewoon eten?
Ja hoor, de eieren van de kippen kan je gerust eten.

Ik heb een moestuin. Kan ik de groenten nog eten?
Woon je buiten het oorspronkelijke oranje gebied (zie kaart – onderin artikel) dan kun je de groenten gewoon eten. Woon je binnen het oorspronkelijke oranje gebied en zie je roetdeeltjes op de groenten zitten? Dan is het verstandig om de groenten weg te gooien. Zijn de groenten roetvrij dan is het voldoende om de groenten drie keer te wassen.

Ik heb een zwembad(je) in de tuin. Wat moet ik met het zwemwater doen?
Woon je buiten het oorspronkelijke oranje gebied (zie kaart – onderin artikel) dan hoef je het water niet weg te gooien. Woon je binnen het oorspronkelijke oranje gebied dan is het ook niet strikt noodzakelijk om het water te vervangen. Zie je zichtbare roetdeeltjes op het water drijven dan geldt wel advies om het zwemwater te vervangen.

De Veiligheidsregio heeft alle ‘veelgestelde vragen’ op een rij gezet. Alle vragen en antwoorden vind je op hun site. 

 

Woon je buiten het (huidige) oranje gebied dan mogen de ramen en deuren weer open. Je kunt dan wel last hebben van geuroverlast meldt De Veiligheidsregio.
“Woon je buiten het oranje gebied, zet dan de ramen en deuren open zodat je je huis kunt ventileren. Dit geldt alleen als je buiten het oranje gebied woont. ”

Brand onder controle 
De brandweer is er in geslaagd om het vuur onder controle te krijgen. Een gedeelte van het bedrijfspand is ingestort.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen