Venlo wil PMD nog beter scheiden

Foto: Gemeente Venlo.

Wist u dat bij het ingeleverde PMD afval maar liefst 20% afval zit dat er niet tussen hoort? Het goed scheiden van PMD afval is enorm belangrijk om extra kosten te voorkomen. 

Op dit moment zamelt Venlo 1,6 miljoen kilo PMD per jaar in. PMD is de afkorting voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. De gemeente zorgt ervoor dat het PMD bij een gespecialiseerd bedrijf wordt gescheiden in verschillende soorten plastics, metalen en drinkpakken. Van de materialen worden vervolgens weer nieuwe producten gemaakt zoals jerrycans, opbergbakken, manden, leidingen, pallets en buizen.

Vervuild PMD kost ons geld
Iedereen kan PMD scheiden, gewoon thuis. Bij de laagbouw gooit u uw PMD in het achterste gedeelte van uw grijze duocontainer. Bij de hoogbouw gooit u uw PMD in de aparte ondergrondse PMD-container. Gebruik alléén doorzichtige zakken voor uw PMD of gooi PMD los in uw container.

Als PMD in grijze of ondoorzichtige zakken in de container wordt gegooid, weigert de afvalverwerker het. Simpelweg omdat ze dan niet kunnen zien wat voor afval er in de zakken zit. En of het vervuild is of niet. Op dit moment is 80% van het PMD afval ook écht PMD, de andere 20% is afval dat niet tussen het PMD thuishoort. Vervuild PMD kan niet worden gerecycled. En dat zorgt voor hoge kosten voor de gemeente en haar inwoners. Daarom is het van belang het PMD goed te scheiden en op de juiste manier aan te bieden. Tijdens het legen van de containers kijken de vuilnismannen en –vrouwen of het afval goed wordt aangeboden. Als dat niet zo is hangen zij een oranje kaart aan de container.

Wat is precies PMD afval?
Bij het PMD mogen plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken samen worden ingezameld. De verpakkingen hoeven niet te worden uitgespoeld, maar moeten wel leeg zijn.

Plastic: Allerlei plastic verpakkingen zoals flessen, flacons, bekers, kuipjes, tubes, potjes, deksels, doppen, zakken en folies.
Metaal: Frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes.
Drinkpakken: Pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d. en kleine drinkpakjes. Doppen mogen op de verpakking blijven zitten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen