Waterstop voor boeren Noord- en Midden-Limburg ingesteld

Foto: Water in een beek - Pixabay.

Boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen vanaf volgende week geen water uit beken of rivieren gebruiken voor het beregenen van akkers en weilanden. Het verbod geldt tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2018.

Hoewel er, vooral in Zuid-Limburg, de afgelopen weken veel wateroverlast is geweest door hoosbuien, is het al een langere periode droog en warm. Hierdoor is het waterpeil in het noorden en midden van de provincie flink verlaagd.

Met het instellen van het verbod wil het waterschap verdere daling van het waterpeil voorkomen en zorgen voor voldoende watervoorraad in de aanloop naar de zomer.

Overige maatregelen
Het waterschap houdt de komende tijd water vast in de beken door stuwen op te zetten en zoveel mogelijk water vanuit de Maas naar de beken toe te voeren. Ze roept op om zuinig te zijn met het beschikbare water. Door droogte gaat ook vaak de waterkwaliteit achteruit. Ondiep water warmt sneller op en heeft een lager zuurstofgehalte waardoor vissterfte kan ontstaan.

Reacties

article
44586
Waterstop voor boeren Noord- en Midden-Limburg ingesteld
Boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen vanaf volgende week geen water uit beken of rivieren
https://venlo.nieuws.nl/nieuws/44586/waterstop-boeren-noord-en-midden-limburg-ingesteld/
2018-06-13T13:24:18+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2018/06/13123530/water-in-een-beek-stockfoto.jpg
Cultuur, nieuws