GOOV app helpt leerlingen zelfstandig te reizen

Foto: Venlo Online.

Eind april ontvingen drie leerlingen die in het verleden waren aangewezen op speciale taxibusjes een certificaat waaruit blijkt dat ze vanaf nu zelfstandig met het openbaar vervoer van Venlo naar hun school in Eindhoven kunnen reizen. Dit kan dankzij de GOOV app op hun mobiele telefoon.

De leerlingen kwamen eerder in aanmerking voor leerlingenvervoer vanwege een taal/spraakstoornis.

Zelfstandig reizen 
Frank Nooijens, coach leerlingenvervoer van de gemeente Venlo: “We hebben de app ingekocht omdat we ervan overtuigd zijn dat leerlingen met een beperking veel meer kunnen dan wij denken. De leerlingen worden van huisdeur tot schooldeur heel gebruikersvriendelijk en prikkelarm door het openbaar vervoer geleid. De app geeft aan hoe ze naar de bushalte moeten lopen, hoe lang het duurt voordat de bus komt, wanneer ze moeten uitstappen, op welk perron hoe laat de trein vertrekt enz. 

De ouders kunnen online meekijken waar de leerling zich precies bevindt. Er is zelfs een hulplijn waar de leerling naar toe kan bellen als hij of zij het niet meer weet en in het ergste geval wordt de leerling met een taxi naar de bestemming gebracht. Dat laatste komt vrijwel nooit voor.”  

Ervaring gebruikers 
Martijn Gerrits: “Ik woon in Velden en ik doe er nu langer over om naar school te gaan, maar ik kan nu helemaal zelfstandig reizen en dat is veel fijner dan het taxibusje.”
Nicky Chen: “De app heeft mij geleerd hoe ik van Blerick met de trein naar school in Eindhoven kan reizen. Dat is nu zo vertrouwd dat ik niet eens meer op de app hoef te kijken.”

Scepsis ouders 
Eén van de ouders: “Ik vond het in het begin wel eng, vooral toen ik online mee kon kijken en zag dat mijn zoon plotseling in Panningen was, omdat hij in een verkeerde bus was gestapt. Dankzij de app en de hulplijn kwam hij toch weer (zelfstandig) veilig thuis.” 

Wat er nog meer bij komt kijken 
Frank Nooijens: “De leerlingen moeten in aanmerking komen voor leerlingenvervoer. Voordat ze de app mogen gebruiken krijgen ze, samen met hun ouders, een training. Daarnaast gaat er een paar keer een vrijwilliger van de gemeente mee.” 

Is de proef geslaagd?
Frank: “Jazeker, alle deelnemers kunnen ‘voor de rest van hun leven’ zelfstandig met het OV reizen dankzij de app, en dat is waar we met zijn allen toch naar streven, dat iedereen (welke beperking je ook hebt) zelfstandig kan leven.”

Neem voor meer informatie over de app contact op met medewerkers van de gemeente Venlo die zich richten op het leerlingenvervoer via 077-3599606 of via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen