[VIDEO LLTB] Schade door hagel aan glastuinbouwbedrijven enorm

Foto: LLTB - stilbeeld.

De hagelbui in Venlo in de nacht van zondag op maandag forse schade toegebracht aan glastuinbouwbedrijven in het gebied ’t Ven. Glastuinbouwbedrijven hebben tientallen miljoenen euro’s schade geleden.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond ( LLTB-vakgroep bedekte teelten) laat weten dat de schade op bedrijven fors is. De vakgroep is bezig met de bedrijven om de crisisdraaiboeken op gang te krijgen.

“Maandagmorgen hebben de bedrijven besloten het personeel niet de kassen in te sturen. Eerst wordt bepaald of gewassen verloren zijn of dat het nog kan worden gerepareerd”, aldus vakgroepvoorzitter Jean Aerts tegen Goedemorgen sierteelt. In Venlo en directe omgeving kwamen zondag- op maandagnacht hagelstenen met een omvang van 3,5 centimeter naar beneden.

Glassplinters bij de gewassen
Bij drie bedrijven kan de volledige teelt de prullenbak in omdat er glassplinters tussen de groente en het fruit terecht zijn gekomen. “De spullen mogen dan niet meer verkocht worden vanwege de veiligheid voor de consument”, zegt Jean Aerts van de tuinbouwbond tegen 1Limburg.

Lees ook: Veel wateroverlast en meldingen in Limburg

Meer dan een maand aan regen
In delen van Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en het Rivierengebied is in 12 uur tijd meer neerslag gevallen dan doorgaans in een maand tijd. Normaliter valt in heel april gemiddeld over het land circa 44 millimeter, nu kwam in dit gebied tijdens stevige regen- en onweersbuien in een half etmaal 40 tot 50 millimeter naar beneden, meldt Weeronline.

Lekkage
Bij Veiling ZON werd maandagmorgen een lekkage ontdekt aan het gebouw, maar bij handelsbedrijf Nedalpac op Fresh Parc Venlo leidde de regenval tot schade aan een dak en schade aan partijen in opslag, doordat de dozen nat werden op de pallets.

Bron(nen): Goedemorgen sierteelt, LLTB, 1Limburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen