Duizendste reanimatievrijwilliger voor Hart voor Venlo

Foto: Hart voor Venlo.

Jaarlijks krijgen zo’n 100 Venlonaren een acute hartstilstand. Hulpverleners kunnen het slachtoffer helaas niet altijd op tijd (binnen 6 minuten) bereiken.

Die zes minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand. Door snel te beginnen met reanimeren neemt de overlevingskans aanzienlijk toe. Daarvoor zijn AED’s, de zogenaamde defibrillatoren, en veel getrainde vrijwilligers nodig die samen een noodoproepnetwerk vormen. (Meer informatie op www.hartslagnu.nl.)

In Venlo werkt Stichting Hart voor Venlo sinds 2016 aan een reanimatienetwerk. De basis hiervoor is in 2014 gelegd. In dat jaar organiseerde het Valuascollege samen met de gemeente Venlo de Reanimatie Estafette. Dit was een groot succes en leverde veel positieve aandacht op. Na de estafette werd Hart voor Venlo opgericht en groeide het netwerk in rap tempo van 196 naar inmiddels 1.000 vrijwilligers!

Naast het werven en trainen van reanimatievrijwilligers streeft de stichting naar een dekkend netwerk van AED’s. In noodgevallen worden deze door de vrijwilligers opgehaald en na gebruik ook weer terug gebracht.

Wethouder Aldewereld reikte dinsdagavond een bloemetje uit aan de duizendste reanimatievrijwilliger Kim van Baar. “Dankzij de inzet van Hart voor Venlo overleven veel meer Venlonaren een acute hartstilstand. Het zijn vaak inwoners die het leven van een buurtgenoot redden, dankzij een relatief eenvoudige ingreep en een zeer innovatief oproepsysteem . Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe 1.000 stadsgenoten dit samen met de reguliere hulpdiensten voor elkaar krijgen. Limburgse gemeenten zijn hiermee wereldwijd koplopers”, aldus wethouder Aldewereld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen