Gemeentehuis Tegelen wegens succes nog eens geopend voor publiek

Foto: Gemeentehuis Tegelen.

Het voormalig gemeentehuis van Tegelen gaat op Koningsdag en een dag later nog eens open voor publiek.

Een gebouw waar de inwoners de geboorte van hun kinderen aangaven, maar ook het overlijden van familieleden. Ook werden hier werden kleine boefjes tijdelijk opgesloten, stond de prins op het balkon, werden defilés afgenomen en werden jubilarissen in het zonnetje gezet.

Het gemeentehuis werd op 2 september 1947 geopend. Na 40 jaar werd er drastisch verbouwd: de gehele dienstvleugel ging tegen de vlakte en maakte plaats voor de huidige achterbouw. Het oude en nieuwe deel werden verbonden door een tussenruimte van glazen gevels, zodat beide bouwdelen voor het oog zelfstandige eenheden bleven. De besluitvorming over deze grote verbouwing duurde 13 jaar; maar liefst zestien modellen passeerden de revue. Na de gemeentelijke herindeling in 2000 raakte het gemeentehuis aan de Drink gefaseerd buiten gebruik. Eerst werd het nog gebruikt als ‘stadswinkel’, waar burgers voor een beperkt aantal diensten terecht konden. Rond 2009 werden de plannen voor een wetenschapscentrum uitgewerkt, waarna in 2012 het Ithaka Science Center opende. Niet langer dan een jaar werd deze functie behouden; sinds 2013 wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. De Heemkundige Kring Tegelen heeft in januari aandacht gevraagd voor de leegstand en het verval van het gebouw. Dit leidde onder meer tot vragen in de gemeenteraad en aanscherping van de afspraken door de gemeente met de tijdelijke huurders.

In maart konden geïnteresseerden het gemeentehuis bezoeken en werden er door leden van de Heemkundige Kring Tegelen rondleidingen gegeven. Er was zoveel animo dat besloten is op vrijdag 27 en zaterdag 28 april nogmaals de deuren te openen.

Geïnteresseerden kunnen nogmaals de raadszaal, trouwkamer, kamers van burgemeester en wethouders en de entreehal bezichtigen, evenals de diverse kunstwerken in het pand. Toegang is gratis.

Reacties

article
41804
Gemeentehuis Tegelen wegens succes nog eens geopend voor publiek
Het voormalig gemeentehuis van Tegelen gaat op Koningsdag en een dag later nog eens open
https://venlo.nieuws.nl/nieuws/41804/gemeentehuis-tegelen-wegens-succes-nog-eens-geopend-publiek/
2018-04-16T08:54:04+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2018/03/02125756/gemeentehuis-tegelen.jpg
Cultuur, nieuws