Meerderheid van raad tegen komst Windpark Greenport

Foto: commons.wikimedia.org

Een meerderheid van de Venlose gemeenteraad heeft vanavond tegen de komst van negen windturbines gestemd. Volgens verschillende partijen is er niet genoeg rekening gehouden met mogelijke gezondheidsrisico’s. Ook is er te weinig draagvlak onder omwonenden.

Extra raad
In Venlo was vanavond een extra gemeenteraadsvergadering. De vergadering vond eenmalig plaats in een volgepakt Raodhoes in Blerick, omdat het stadhuis het decor vormde van een theatervoorstelling. De gemeenteraad stelde het besluit over het windpark twee weken geleden uit. Het college beloofde toen met een plan van aanpak te komen om meer draagvlak te creëren bij omwonenden van de windmolens.

Het plan van aanpak moest leiden tot meer draagvlak onder bewoners. In het plan reserveren provincie en energiebedrijf Etriplus 1,3 miljoen euro. Met dat geld konden omwonenden uitgekocht worden. Die omwonenden zouden zich daarnaast kunnen inkopen in een coöperatie om financieel te profiteren van de turbines.

Verzet van omwonenden
De wijkoverleggen van de stadsdelen Blerick en Boekend voerden de afgelopen maanden actie om vier van de negen windturbines af te schaffen. Ze vrezen gezondheidsklachten van ultrasoon geluid. De tegenstanders vonden gehoor bij verschillende partijen in de raad. Het plan van aanpak dat vorige week gepresenteerd was veranderde weinig aan hun standpunt. CDA, VenLokaal en Lokale Democraten wilden vanavond aanvankelijk voorstellen om een deel van de windturbines te schrappen. Wethouder Stephan Satijn liet echter weten dat minder dan negen turbines geen optie was: het was alles of niets.

Verdeeldheid 
Verschillende fracties gaven aan dat hun partij verdeeld was over de kwestie. Uiteindelijk stemde alleen GroenLinks volmondig voor het plan. Die steun was er ook van vijf leden van het CDA, twee PvdA’ers en een raadslid van D66. VVD, VenloLokaal, Lokale Democraten, SP, vijf PvdA’ers en twee CDA’ers stemden tegen. Van de publieke tribunes kwam een gejuich na de beslissing van de raad. Na de verkiezingen zal een nieuw college zich moeten buigen over een vervolg.

Reacties

article
40353
Meerderheid van raad tegen komst Windpark Greenport
Een meerderheid van de Venlose gemeenteraad heeft vanavond tegen de komst van negen windturbines gestemd.
https://venlo.nieuws.nl/nieuws/40353/meerderheid-raad-komst-windpark-greenport/
2018-03-12T23:05:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2016/06/02070000/640px-Windmolen_De_Goliath_in_de_Eemshaven.jpg
nieuws