Eerste bijenhotel in Blerick; onthulling door wethouder Lamers

Foto: Bijenkorf - Pixabay.

Het eerste bijenhotel van KanDoen en Eco-Units krijgt een plek aan De Buurtbox aan de Meidoornstraat in de Vastenavondkamp in Blerick. Wethouder Lamers zal samen met de buurtkinderen het bijenhotel en informatiebord feestelijk onthullen op woensdag 28 februari 2018 om 14:00 uur.

Het bijenhotel op De Buurtbox van Woonwenz zorgt voor meer stadsnatuur en biodiversiteit aangezien de wilde bijen het bijenhotel als nest- en overwinteringsplek gaan gebruiken. De BIJzondere mensen van KanDoen hebben het bijenhotel geproduceerd in de houtwerkplaats van de sociale werkplaats.

Samenwerken
Eco-Units werkt samen met verschillende sociale werkplaatsen, waaronder KanDoen. Bianca Pouw, eigenaar van Eco-Units: “Als sociale onderneming proberen wij sociale werkgelegenheid voor sociale werkplaatsen te creëren. Met onze Eco-Units en bijenhotels ondersteunen wij de sociale cohesie, stadsnatuur en biodiversiteit in de versteende buitenruimte. Eco-Units hoopt met de schenking van dit bijenhotel een positieve boost te geven aan de stadsnatuur en ondersteuning van de wilde bijen in de Vastenavondkamp. De Buurtbox heeft ons in het verleden geïnspireerd. We willen nu iets teruggeven en hopen op een gezellige onthulling met veel bewoners en kinderen.”.

Bijenhotels
Bijenhotels zijn kunstmatige nestplaatsen die uit allerlei natuurlijke materialen zijn opgebouwd. De bijenhotels bieden schuil- en nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden, niet alleen aan wilde bijen maar ook aan andere nuttige insecten. Het is belangrijk om de wilde bijen te ondersteunen. Wilde bijen (steken NIET) en andere bestuivende insecten zijn van cruciaal belang voor het leven op aarde. Zonder hen geen fruit, tomaten, aubergines en paprika. De provincie Limburg ondersteunt de wilde bij met de campagne “Limburgers BIJeen voor bijen”.

Educatie en voorlichting
Om structureel betere levenskansen voor de wilde bijen te creëren is educatie en voorlichting essentieel. Met het professionele informatiebord wordt aan de bewoners en kinderen op heldere wijze uitleg gegeven. Informatie over het bijenhotel en over het belang van nestgelegenheid voor de wilde bijen en de uiteenlopende andere bewoners, zoals de lieveheersbeestjes, gaasvliegen en graafwespen.

KanDoen
KanDoen bemiddelt en begeleidt buurtbewoners bij het meedoen met (onbetaald) werk in de eigen buurt. Speciaal voor mensen die om verschillende redenen wat extra ondersteuning nodig hebben. Het professionele team van KanDoen bestaat uit coaches met een achtergrond in de zorg of ervaring als jobcoach. De coaches zorgen voor begeleiding en bemiddeling bij geschikte werkzaamheden. Ze zijn actief en zichtbaar in de wijk en daarbij staat de samenwerking met de buurt steeds centraal. De begeleiding op de werkvloer wordt geboden door vrijwilligers, die zelf ook de handen uit de mouwen steken.

Eco-Units
De sociale onderneming Eco-Units gebruikt flexibele units om nieuwe, sociale en groene faciliteiten in de (versteende) buitenruimte te creëren. De units worden gemaakt van gerecyclede zeecontainers en beschikken standaard over een groen dak en bijenhotels om de biodiversiteit te ondersteunen. De Eco-Units ondersteunen de lokale flora en fauna, klimaatadaptatie en sociale cohesie op bedrijventerreinen en in woonwijken. Het productassortiment bestaat uit groene fietsenstallingen (met zonnepanelen en oplaadpunten), speelgoeduitgifte units, kleine werkunits en sport en spel opberg units. De Eco-Units bieden een betere, gezondere en socialere leefomgeving voor mens en natuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen