Genderpoli Venlo hoopt dit jaar te beginnen met medische behandelingen

Foto: Wikipedia - Genderneutraal.

Nog dit jaar hoopt de genderpoli in Venlo te kunnen beginnen met medische behandelingen. Tot nu toe krijgen cliënten alleen psychologische hulp.

Dat maakte Joep Roeffen, hoofd van de poli, zondag bekend in het L1-radioprogramma De Stemming.

De kliniek in Venlo behandeld ruim honderd kinderen en dertig volwassenen die worstelen met hun geslacht. Meisjes voelen zich een jongen, en andersom.

De medische opleidingen zou veel meer aandacht moeten besteden aan dit thema volgens Roeffen. “Hulpverleners zoals artsen en psychologen die hier voor de eerste keer mee worden geconfronteerd zeggen: Ik weet niet wat ik hiermee moet.”

Meer genederneutraal
Hij constateert wel dat er verandering in de lucht hangt. Zo is in de trein ‘dames en heren’ vervangen door ‘beste reizigers’, worden in overheidsgebouwen genderneutrale toiletten gebouwd en is de Hema gestopt met de verkoop van aparte meisjes- en jongenskleding. “Er is een genderrevolutie aan de gang dat ons hele denken over man/vrouw op zijn kop zet”, aldus psycholoog Roeffen.

“We zijn allemaal, zonder dat we ons ervan bewust zijn, gebrainwasht door het idee dat er alleen maar vrouwen en mannen bestaan en dat er een duidelijke scheiding is tussen de seksen”, aldus Roeffen. “Gelukkig herkennen steeds meer mensen zich niet meer in die binaire tweedeling.”

“Elke keer als ze naar de wc gaan of als de gymleraar de jongens van de meisjes scheidt, is dat pijnlijk. Maar er komen veranderingen”, vertelt het hoofd van genderpoli, die overigens liever spreekt van genderdiversiteit dan van genderneutraal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen