Venlose nominaties voor Rookvrije Generatie Awards 2018

Foto: © https://rookvrijegeneratie.nl/

De gemeente Venlo is samen met Amsterdam, Den Haag en Groningen genomineerd voor de Rookvrije Generatie Award in de categorie Gemeenten. Verder is VieCuri is één van de vier genomineerde Zorginstellingen en Speelpark Klein Zwitserland is genomineerd in categorie Recreatie. Met deze Award zetten De Hartstichting, KWF en het Longfonds mooie initiatieven in het zonnetje op weg naar een Rookvrije Generatie. Stemmen kan vanaf vandaag t/m 28 februari via: www.rookvrijegeneratie.nl/awards. Per categorie worden drie finalisten gekozen op basis van de meeste stemmen (50% publieksstemmen, 50% jurystemmen).

 

Venlo is één van de eerste gemeenten die lid werden van de Alliantie NL Rookvrij, in oktober 2017. Venlo ontwikkelde in korte tijd een lokale samenwerking met daarin alle belangrijke partijen, van scholen tot kinderopvang en van sportvereniging tot speelpark. Ook zorgpartners zoals het VieCuri ziekenhuis, GGD, kraamzorg en de GGZ doen enthousiast mee. Met nú al klinkende resultaten:

  • Speelpark Klein Zwitserland, zwembad De Wisselslag, een aantal sportverenigingen, Kinderboerderij Hagerhof en Klimpark Fliegerhorst zijn of worden rookvrij in 2018.
  • Op 11 basisscholen wordt niet meer gerookt op het schoolplein, dit wordt actief uitgedragen via o.a. beleid en voorlichting  naar ouders, docenten en kinderen en via ‘Rookvrije-zone’-borden.
  • Ruim 10 partners tekenden een intentieverklaring om aan te sluiten bij Alliantie NL Rookvrij
  • Er is een symposium georganiseerd over de visie en de strategie achter de Rookvrije Generatie
  • Met de samenwerkingspartners is een concreet actieplan ontwikkeld.
  • Lokale en provinciale media schonken aandacht aan de Rookvrije Generatie toen de gemeente Venlo dit opnam als prioriteit in het lokale gezondheidsbeleid.

 

Zien roken, doet roken

Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Dit heeft als gevolg dat er elke week in Nederland honderden kinderen verslaafd raken aan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Wethouder Aldewereld: “Venlo zet zich in voor een nieuwe generatie die vrij van rook kan opgroeien. Vrij van de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om zelf te beginnen met roken.”

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen