Stichting Loeka doneert ruim 48.000 euro voor kankeronderzoek

Foto: Stichting Loeka.

Stichting Loeka, de Venlose vereniging die zich sterk maakt tegen osteosarcoom (kinderbotkanker) heeft een bedrag van ruim 48.000 euro gedoneerd aan het Prinses Maxima Centrum voor Oncologie in Utrecht.

Met dit geld kan een nieuw onderzoek worden gestart naar de vermeerdering van tumoren. En dit is hard nodig.

Steunen
Een osteosarcoom is een kwaadaardige tumor in het bot. De ziekte komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen tussen de tien en twintig jaar. Het is een erg zeldzame aandoening, waardoor het voor medici lastig is om de ziekte te onderzoeken. De cheque van Stichting Loeka is in ieder geval een stap in de goede richting. De stichting heeft aangegeven, zolang dit voor hen financieel mogelijk is, het onderzoek te blijven steunen.

Inhoud onderzoek
‘Een belangrijk obstakel in kinderkankeronderzoek is de beperkte beschikbaarheid van patiëntmateriaal. Hierdoor kan er onvoldoende onderzoek worden gedaan naar het ontstaan van het osteosarcoom en wordt de ontwikkeling van nieuwe medicijnen gehinderd.
De afgelopen jaren hebben ze in het Hubrecht laboratorium onder leiding van Professor Hans Clevers succesvolle kweeksystemen ontwikkeld voor zowel gezonde als zieke weefsels. Op dit moment kunnen ze succesvol minitumoren kweken van oa. darm, alvleesklier, long, en borstkanker.
Deze minitumoren, ook wel organoïden genoemd, worden gebruikt om onderzoek te doen naar de ontstaanswijze van tumoren en de onderliggende processen en mechanismen die voor deze tumoren belangrijk zijn. Daarnaast helpen deze organoïden om nieuwe medicijnen te ontdekken voor de behandeling van die tumoren.
Zodra ze osteosarcoom organoiden kunnen kweken zullen ze dit en de methode delen met onderzoekers over de gehele wereld. Door het delen van kennis en materialen zal het onderzoek naar osteosarcoom een stimulans krijgen’.

Stichting Loeka
Stichting Loeka is officieel opgericht in juni 2014 en heeft zich ten doel gesteld financiële middelen aan te wenden voor noodwendig medisch onderzoek naar osteosarcoom, bij kinderen in het bijzonder.

Stichting Loeka hoopt dat het onderzoek een positief resultaat oplevert en dat er in de toekomst nieuwe medicijnen voor de behandeling van Osteosarcoom ontdekt worden.
Hier vind je meer informatie over stichting Loeka.

Reacties