Duizenden cv-ketels van Nefit blijken gevaarlijk

Foto: Ketel onderhoud - Stockfoto.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er duizenden gevaarlijke cv-ketels in Nederland zijn. Uit de ketels kunnen mogelijk rookgassen ontsnappen en ze kunnen in brand vliegen.

Deze week verschenen in de media berichten over mankementen aan Nefit cv-ketels van het type Topline, die zijn geproduceerd tussen 2006 en 2009. Door een niet goed werkend onderdeel zou er een verhoogd risico zijn op brand en op koolmonoxidevergiftiging (CO), blijkt uit een onderzoek in opdracht van RTL Nieuws.

Het gaat om de serie van de TopLine-ketel die tussen 2006 en 2009 is geproduceerd. De warmtewisselaar van die cv-ketel kan door de hitte vervormen, waardoor zeer heet rookgas kan lekken in de witte mantel van de ketel. Daardoor kan de ketel in brand vliegen. Rookgas is het uitlaatgas van een cv-ketel.

Nefit heeft aangekondigd dat ze onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de Nefit Topline cv-ketels. Heb je een Nefit Topline cv-ketel uit het jaar 2006 t/m 2009 en twijfel je over de veiligheid van de ketel, neem dan contact op met Nefit of met uw installateur.

Hang een CO-melder op
Elke (moderne) cv-ketel kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Bijvoorbeeld als deze niet goed is afgesteld of bij een defect aan het rookgas afvoerkanaal. Laat daarom de ketel jaarlijks controleren en onderhouden door een erkend installateur. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de ketel hangt en plaats een koolmonoxidemelder. Geef de sluipmoordenaar CO geen kans in jouw huis!

Meer informatie over koolmonoxide lees je hier.

Bron: Brandweer.nl,RTL Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen