Geen bussen en treinen door massale staking

Foto: Archieffoto trein van Arriva - ANP.

Het busvervoer in Limburg gaat donderdag massaal plat. Ook rijden er geen treinen van Arriva.

Chauffeurs en machinisten gaan staken omdat de onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn vastgelopen. De vakbonden willen maatregelen om de werkdruk te verminderen, maar ze komen er niet uit met de regionale vervoersbedrijven.

Vakbond FNV had werkgevers een ultimatum gesteld. De bond wil meer loon en een lagere werkdruk. Zo zouden chauffeurs te weinig tijd hebben om tussen de ritten door naar het toilet te gaan. Werkgevers probeerden dinsdagochtend nog een staking te voorkomen. Ze nodigden de vakbonden wederom uit aan de onderhandelingstafel, maar de werkgevers wilden niet meteen aan alle eisen van de vakbonden voldoen. De FNV besloot daarop de staking door te zetten.

Paula Verhoef, onderhandelaar FNV Streekvervoer: ‘Staken is voor niemand leuk. We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog. Zo hoog dat we op dit moment helaas geen andere mogelijkheid meer zien. De verantwoordelijkheid voor de staking ligt helemaal bij de werkgevers. Als zij bereid zijn fatsoenlijke afspraken te maken, stapt elke chauffeur en machinist zo weer op de bus en trein.’

Meer stakingen
De staking in het streekvervoer duurt op 4 januari de hele dag, het nachtnet zal de nacht van 3 en 4 januari en van 4 op 5 januari wel gewoon rijden. Als werkgevers volharden in hun weigering om goede afspraken te maken, volgen er meer en langduriger stakingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen