Nieuwe aanpak maatschappelijke opvang

Foto: Samenwerken - stockfoto.

In 2018 gaan de zorgaanbieders Moveoo, Leger des Heils, Vincent van Gogh, Rendiz en Zelfregiecentrum in nauwe samenwerking met de zeven Noord-Limburgse gemeenten (Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray en Venlo.) aan de slag met een geheel nieuwe aanpak voor maatschappelijke opvang.

Samenwerking
Inwoners die door problemen geen dak boven hun hoofd hebben kunnen zich vanaf 2018 op een laagdrempelig wijze melden bij één van de deelnemende zorgaanbieders; die ze gaan helpen met hun vragen. De problemen waarmee deze inwoners aankloppen zijn divers: financieel, echtscheiding, psychische problemen, verslaving, verstandelijke beperking en vaak een combinatie van factoren. Door slimme verbindingen te maken met lokale partners en bestaande zorgvoorzieningen signaleren de samenwerkende partijen problemen vroegtijdig. Daarmee wordt de hulpverlening aan kwetsbare inwoners effectiever vorm gegeven.

Opvang op maat
In de nieuwe aanpak worden inwoners die geen dak boven hun hoofd hebben niet langer centraal op één locatie in Venlo opgevangen. Er wordt juist ingezet op opvang zo dicht als mogelijk bij de oorspronkelijke thuissituatie. Er wordt professionele begeleiding op maat geboden door het samenwerkingsverband van zorgaanbieders om inwoners snel weer een eigen plek te geven. Bij voorkeur wordt tijdelijke onderdak georganiseerd via familie of vrienden. Voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om bij familie of vrienden te verblijven, wordt op individuele basis passende opvang georganiseerd. Door de kleinschalige opzet wordt opvang in de hele regio Noord-Limburg mogelijk gemaakt.

Versnellen
Niet alleen de inzet van de hulpverlening door de zorgaanbieders verandert, ook gemeenten nemen stappen. Door bijvoorbeeld het snel verstrekken van een postadres en/of uitkering in acute gevallen, hopen de partijen uithuiszetting te voorkomen en de verblijfsduur in de opvang te verkorten. Daarnaast maken zorgaanbieders en gemeenten afspraken over nazorg; het voortzetten van begeleiding ook nadat een traject wordt beëindigd.

Ervaringen
Sinds 2014 wordt in de regio Weert geëxperimenteerd met een vergelijkbare aanpak. De ervaringen in de regio Weert zijn positief; de uitstroom naar structurele huisvesting van kwetsbare inwoners is duurzamer dan voorheen en in een groeiend aantal casussen wordt dakloosheid voorkomen. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren ervaring opgedaan met housing first trajecten. De opgedane kennis en ervaring is meegenomen in de totstandkoming van de nieuwe aanpak in 2018.

2020
Vanaf 2020 is iedere gemeente verantwoordelijk voor de opvang van haar eigen inwoners. De Noord-Limburgse gemeenten sorteren voor op deze landelijke ontwikkeling met de nieuwe aanpak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen