[Landelijk]Alle pluimvee weer verplicht binnen na ontdekking vogelgriep in Biddinghuizen

Foto: Stockfoto kippen - Pixabay.

In heel Nederland geldt vanaf nu een ophokplicht voor pluimvee op commerciële bedrijven. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat besloten na de ontdekking van vogelgriep op een eendenbedrijf in Biddinghuizen, in Flevoland. Het gaat om een zeer besmettelijke variant.

Minister Schouten zegt dat de “hoogste voorzorgsmaatregelen” zijn genomen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Het uitbreken van vogelgriep heeft een enorme impact op de betreffende bedrijven, weet ze.

Van november vorig jaar tot 19 april dit jaar gold ook een landelijke ophokplicht. De minister van Landbouw kan niet zeggen hoe lang de maatregel nu zal gelden.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft alle waterschappen in het land gevraagd om het te melden wanneer ze onder verdachte omstandigheden dode vogels vinden.

Eendenfokkerijen zijn erg vatbaar voor vogelgriep omdat die bedrijven moeite hebben met hygiënisch werken doordat eenden nattere mest produceren dan kippen.
Het strooisel moet dan vaker worden ververst of aangevuld. Voor gebruik ligt dat strooisel vaak in open schuren of buiten, wilde eenden en andere vogels strijken er op neer en werpen daar hun uitwerpselen op. Zodra het strooisel met uitwerpselen in de stal wordt gelegd, is er gevaar op het verspreiden van virussen. Overigens zijn eenden die in een stal verblijven vatbaarder voor vogelgriep als kippen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels moeten hun pluimvee en watervogels afschermen, zodat die niet in contact kunnen komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Bron: NOS.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen