Te weinig aandacht voor risico’s glijbaan bij VenloStormt

Foto: © Monika Steegs - Venlo Stormt

Er was in de aanloop naar VenloStormt 2017 te weinig aandacht voor de risico’s, die de hoge en steile glijbaan in combinatie met het troebele Maaswater met zich meebracht.

Dat komt mede omdat de gemeente en waarschijnlijk ook de organisatie van VenloStormt zelf te weinig kennis in huis hebben om een goede inschatting te kunnen maken.Zo blijkt uit het onderzoek naar het voortraject van VenloStormt 2017 door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), in opdracht van burgemeester Antoin Scholten. Aanleiding voor het onderzoek was het dodelijk ongeval tijdens de laatste editie van het evenement.

Gitte Leurs
De 29-jarige Gitte Leurs kwam om het leven tijdens de obstacle run. Na een duik van de glijbaan, kwam ze niet meer boven water. Duikers haalden haar na negen minuten zoeken boven. Aan de kant werd ze gereanimeerd en vervolgens in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze niet veel later overleed.

Risico’s
Het IFV concludeert dat er beter nagedacht had kunnen worden over de risico’s die, zoals in het rapport staat, ‘in ieder geval de opstelling en het functionele gebruik van hindernis 14 (de superglijbaan, red.)’ met zich meebrachten. De onderzoekers zeggen ook dat door het ongeval op de zaterdag met tachtig wedstrijddeelnemers, de risico’s voor de zondag met vele honderden recreanten buiten beeld zijn geraakt.
‘Als er met zo weinig deelnemers op zaterdag al een botsing was, zou daar op zondag ook sprake van zijn geweest. Dan was niet het wedstrijdelement, maar het grote aantal (ongetrainde) deelnemers het probleem geweest. Al met al kan de vraag worden gesteld of deze hindernis wel in het parcours had mogen worden opgenomen.’

Niet lichtzinnig
Het IFV prijst wel het feit dat de vergunningverlening niet beperkt bleef tot ‘een schriftelijke exercitie en een formele handtekening van de burgemeester; er diende middels scenario’s en een doorleefsessie ook een gevoel voor de risico’s te worden ontwikkeld. De betrokkenen moesten weten wat ze aan elkaar hadden. De gemeente achtte zich zeker medeverantwoordelijk voor de veiligheid en gaf ook niet lichtzinnig de (zeer uitgebreide) vergunning af’, zo staat in het rapport.

In bezit van zwemdiploma
De onderzoekers zijn ook te spreken over het feit dat VenloStormt sinds dit jaar deelnemers vraagt naar het hebben een zwemdiploma. Deze maatregel nam de organisatie nadat in 2016 enkele kinderen die niet konden zwemmen naar de kant moesten worden gebracht.

Economisch belang
Het IFV heeft literatuuronderzoek gedaan en gesproken met betrokkenen en deskundigen binnen en buiten de gemeente. De onderzoekers hebben niet gesproken met de twee veiligheidsadviseurs van VenloStormt die eind 2016 opstapten omdat ze vonden dat de veiligheid tijdens het evenement in het geding kwam. Het economisch belang leek zwaarder te wegen dan het organiseren van een veilig evenement, vonden de adviseurs.

Het IFV concludeert dat hoewel VenloStormt ook een economisch belang had bij het organiseren van het evenement, dit belang niet zo dominant was dat de risico’s uit het oog zijn verloren.

Het Openbaar Ministerie doet nog strafrechtelijk onderzoek naar het dodelijk incident in juni. De uitkomst daarvan wordt binnenkort verwacht.

Bron: Omroep Venlo.

Reacties

article
36768
Te weinig aandacht voor risico's glijbaan bij VenloStormt
Er was in de aanloop naar VenloStormt 2017 te weinig aandacht voor de risico’s, die
https://venlo.nieuws.nl/nieuws/36768/aandacht-risicos-glijbaan-venlostormt/
2017-12-04T21:25:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/351/2017/06/10211939/monika-steegs2.jpg
nieuws