Samenwerking dagbesteding van PSW en De Zorggroep

Foto: © Persfoto.

Gelegen in hartje Tegelen, aan het Wilhelminaplein, ligt Werkleercentrum PSW Tegelen, een dagbestedingslocatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Iets verderop ligt De Bongerd, een locatie waar De Zorggroep dagbesteding bood aan mensen die ouder worden. PSW had plek vrij binnen het Werkleercentrum en De Zorggroep zocht een nieuwe plek om dagbesteding aan te bieden. Waarom niet samenwerken, dachten beide partijen. Op 25 april opende de nieuwe dagbestedingslocatie van De Zorggroep in het pand van PSW haar deuren.

Plek voor ontmoetingen
De nieuwe dagbestedingsplek heeft een echt woonkamergevoel. Gezellig behang en sfeervolle meubels. In deze ruimte, met eigen ingang, doen bezoekers van de dagbesteding van De Zorggroep dagelijks diverse activiteiten waarbij -waar mogelijk- de samenwerking met PSW wordt gezocht. “Dit willen we organisch  laten groeien. Samen met onze deelnemers kijken we waar behoefte aan is en wat we voor elkaar kunnen betekenen”, geeft Jarick Hermans, trainee teamleider bij PSW, aan. “We beginnen met het verzorgen van een tweewekelijkse warme lunch die door de deelnemers van PSW op de locatie verzorgd wordt. Vandaaruit gaan we kijken waar nog meer kruisbestuiving mogelijk is. Denk aan gezamenlijk activiteiten doen.”

‘’Deze locatie ligt midden in het centrum bij diverse winkels. Onze vrijwilligers kunnen dus makkelijk met de bezoekers gaan winkelen. Daarnaast biedt het gebouw mogelijkheden voor samenwerken met PSW en kunnen we in de toekomst hopelijk ook samen meer creatieve activiteiten ondernemen’’, vertelt Petra Grubben, medewerker dagbesteding Wilhelminaplein van De Zorggroep. Elkaar ontmoeten en elkaar weten te vinden is dus erg belangrijk en hier was tijdens de kleinschalige opening op 25 april volop aandacht voor. De deelnemers van PSW verwelkomden de bezoekers van de dagbesteding met eigen gebakken lekkernijen en koffie en thee. Ook was er een muzikant die zorgde voor een extra feestelijk tintje.

Win-winsituatie
PSW en De Zorggroep werken al langer samen in Tegelen en in de regio. Ook bij zorgcentrum St. Julia zijn bijvoorbeeld deelnemers van PSW te vinden. Zij helpen hier bij diverse ondersteunende werkzaamheden zoals het vouwen van het gewassen beddengoed of maken samen met bewoners een wandeling. Door de samenwerking hebben deelnemers van PSW een zinvolle dagbesteding en hebben bewoners St. Julia sociale contacten. Een win-winsituatie. Jarick: “De samenwerking met De Zorggroep sluit perfect aan bij onze doelstellingen: lokale verankering, volop deelnemen aan de maatschappij en het bieden van toekomstbestendige zorg; beide groepen, die een bepaalde vorm van zorg of begeleiding nodig hebben, kunnen elkaar op deze manier helpen.”

Over PSW
Al bijna 70 jaar zet PSW zich in voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (verstandelijke) beperking of ondersteuningsvraag zodat zij op een eigen wijze richting en inhoud kunnen geven aan hun leven. Vanuit de overtuiging dat ieder mens erbij hoort en een eigen plek in de samenleving verdient. PSW ondersteunt hen bij wonen, werken, dagbesteding, onderwijs en vrije tijd. We bieden maatwerk en werken nauw samen met ouders, verwanten en netwerk. Dit doen we met ruim 1.200 medewerkers en 450 vrijwilligers in Noord- en Midden-Limburg en de regio Sittard-Geleen. www.psw.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen