Sintermêrte optocht(en) in gemeente Venlo

Foto: Sint Maarten.

Tijdens het feest van Sint Maarten, in de omgeving beter bekend als Sintermêrte, zijn alle kinderen uit (groot) Venlo in de weer met hun lampionnetje.

Boekend 3 november
In optocht lopen de kinderen in Boekend vanuit de kerk rond 18.30 uur de optocht. Het spel van Sint Maarten wordt op het Baasterveldje vertolkt waarna het Sint Maartensvuur wordt ontstoken.

Hout – Blerick 3 november
Vrijdag 3 november is er ook een sintermerte viering in Hout-Blerick deze start om 18.30 uur in de kerk.
De kinderen lopen met Fanfare De Echo naar de troshoop bij Eetcafé de Elze. De Poerker zal deze avond oliebollen verkopen.

Blerick 4 november
Het spel van Sint Maarten start om 17.15 uur in de St. Antoniuskerk. Sint Maarten steekt samen met de kinderen de lampionnetjes aan en lopen vervolgens gezamenlijk om 17.40 uur in een optocht naar het Lambertusplein. Het Sint Maartensvuur wordt rond 18.15 uur ontstoken.

Tegelen 4 november
De Sintermerteviering van Tegelen start op zaterdag 4 november met een woorddienst in de St. Martinuskerk. De woorddienst start om 17.30 uur.
Na afloop van de woorddienst inspecteert Pastoor samen Sintermerte de schutterij.

Rond 18.15 uur wordt de stoet opgesteld en gaan we in optocht naar de parkeerplaats bij De Drink.
De stoet neemt de volgende route: Bongerdstraat, Molenpas, Beijtelstraat, Muntstraat, Industriestraat en parkeerplaats. Op de parkeerplaats wordt rond 18.40 uur de troshoop ontstoken en begint het eeuwenoude spel van Sintermerte en de Erme man.

Venlo 5 november
Het spel van Sint Maarten start om 17.00 uur in de St. Martinusbasiliek. Sint Maarten steekt samen met de kinderen de lampionnetjes aan en lopen vervolgens gezamenlijk om 17.30 uur in een optocht naar het Mgr. Nolensplein. Het Sint Maartensvuur wordt rond 18.00 uur aangestoken.

Arcen 5 november
Het spel van Sintermerte wordt gehouden in de kerk van Arcen en start om 17.30. De optocht begint om 18.00 uur. De route van de optocht gaat dit jaar weer via de Wal-kant het kerkplein af.

Steyl 9 november
Traditiegetrouw komt Sintermerte ook dit jaar weer naar Steyl en wel op donderdag 9 november 2023.
Aan het hoofd van een grote stoet kinderen met kleurrijke lampionnen zal Sintermerte onder muzikale begeleiding van de joekskapellen “De Kaetelaers” en “Petatte Nelke”, die de bekende Sintermertes-liedjes ten gehore zullen brengen, door de straten van Steyl trekken.
De opstelling van de optocht is vanaf 18:30 uur op de hoek Frankenstraat / Keramiekstraat. Daar vertrekt de stoet rond 18:45 uur naar de troshoop op de Paters­plak.

De route is als volgt: Keramiekstraat, Neeringerweg, Terracottalaan, St. Rochusstraat, Pacellilaan, Zustersstraat, Arnoldus Janssenstraat en Parkstraat.De troshoop zal rond 19:15 uur worden aangestoken.

Belfeld 10 november
Op vrijdag 10 november 2023 organiseert het KOW in Belfeld weer het Sint-Maartensfeest met de daarbij horende fakkeloptocht. De fakkeloptocht start om 19.00 uur vanaf Gemeenschapscentrum de Hamar aan het Stevensplein. Onder muzikale begeleiding van Harmonie Kunst na Arbeid en voorgegaan door Sint-Maarten en zijn soldaten trekt de stoet via de Julianastraat, Burg. Kesselstraat, Groenstraat, Pr. Christinastraat, Schuttekampstraat, Pr. Frederikstraat, Gelrestraat en Bolenbergweg naar de Patersplak. Om ongeveer 19.30 uur wordt het Sint-Maartensvuur ontstoken. De scouting zorgt ook dit jaar weer voor heerlijke oliebollen.

Venlo – Oost 4 november 
In Venlo – Oost wordt er op zaterdag 4 november Sinter Maarten gevierd. De kinderen mogen om 18.00 uur bij de H. Familiekerk verzamelen.  Ze zullen het verhaal van Sinter Maarten horen waarna de kinderen met hun lampionnen en een oliebol richting troshoop lopen.

‘T Ven 10 november
Om 18.00 uur wordt het verhaal van Sint Maarten in de H. Michaelkerk uitgevoerd. Waarna de kinderen met hun lampionnen naar de troshoop lopen. Bij de troshoop krijgen de kinderen traditiegetrouw een oliebol.

Venlo – Zuid 10 november
Op 10 november om 19:00 uur wordt in de Mariakerk het Sint Maartenspel gespeeld. Daarna zullen kinderen een optocht met muziek en lampionnen door de wijk. Overdag zal er een oliebollenverkoop plaatsvinden. Je kan de oliebollen kopen bij VieCuri en bij de Zuidpilaar.

Velden 5 november
Ook in Velden wordt al jaren lang uitbundig Sint Maarten gevierd. In de middag wordt er door de JFK Jeugdklup van 13.00 – 16.00 uur een kindermiddag georganiseerd (vanaf 4 jaar) en in de avond is het Sint Maartenfeest voor jong en oud. De Sint Maarten optocht vindt om 17.30 uur plaats voor de kerk.

Disclaimer: We doen ons best alle informatie rondom de optochten te laten kloppen. Mocht er onverhoopt toch onjuiste informatie vermeld staan vernemen we dit graag per email op: [email protected] 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen