Knoflook kan de weerstand verhogen
Knoflook bevat een stofje dat het immuunsysteem ondersteunt in de bacteriebestrijding (5,6). Dit stofje heet alliine. Wanneer knoflook wordt geplet of gekauwd wordt alliine omgezet in allicine, het voornaamste actieve ingrediënt in knoflook (7). Allicine bevat zwavel, wat kenmerkend is voor de geur en smaak van knoflook (8). Allicine is echter instabiel, waardoor het snel wordt omgezet in andere zwavelhoudende stoffen, waarvan wordt gedacht dat het knoflook de medicinale eigenschappen geeft (5). Deze stoffen hebben een gunstige invloed op de witte cellen om virussen te bestrijden, die bijvoorbeeld verkoudheid of griep veroorzaken (5,9).
Kortom: Knoflook kan worden geplet, gekauwd of gesneden zodat de allicine vrijkomt. Hiervan wordt verondersteld dat het weerstand verhogende eigenschappen heeft.
Kan knoflook verkoudheden en griep helpen voorkomen?
Knoflook lijkt een veelbelovend middel om verkoudheden en griep te voorkomen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat knoflook het risico om ziek te worden en de duur van de ziekte vermindert. Ook kan het de ernst van de symptomen verminderen (9,10). Bij een onderzoek werden 146 gezonde vrijwilligers een knoflooksupplement of een placebo gegeven gedurende drie maanden. De knoflookgroep had 63% minder kans op het oplopen van een verkoudheid, en de verkoudheid was 70% korter (11). Een ander onderzoek ondervond dat verkoudheden gemiddeld 61% korter waren bij degenen die dagelijks 2,56 gram zwarte knoflookextract aten vergeleken bij een placebogroep. De verkoudheden waren ook minder hardnekkig (9). Als je vaak last hebt van een verkoudheid of griep kan het eten van knoflook dit voorkomen of de symptomen verminderen. Een review ondervond echter dat veel onderzoeken die de werking van knoflook bij verkoudheid onderzochten van matige kwaliteit waren (12). Het is ook onbekend of je knoflook regelmatig moet innemen, of dat het net zo goed werkzaam is wanneer het enkel voor een korte periode wordt ingenomen bij ziekte.
Kortom: Het regelmatig eten van knoflook kan verkoudheid of griep helpen voorkomen. Als je ziek wordt kan het eten van knoflook de ernst van de symptomen verlagen en je sneller laten herstellen.
Hoe kun je de voordelen van knoflook maximaliseren?
De manier waarop knoflook is verwerkt of bereid kan de gezondheidsvoordelen veranderen. Het enzym alliinase, die alliine in allicine omzet werkt alleen onder bepaalde omstandigheden. Het kan worden gedeactiveerd door verhitting. Een onderzoek ondervond dat na slechts 60 seconden in de magnetron of 45 minuten in de oven alliinase kan worden gedeactiveerd. Een ander onderzoek ondervond ongeveer dezelfde resultaten (13,14). Het pletten van knoflook en het 10 minuten laten staan voor het koken kan het verlies van de medicinale eigenschappen helpen voorkomen. Onderzoekers stelden ook dat het verlies van de gezondheidsvoordelen door koken kan worden gecompenseerd door het verhogen van de hoeveelheid knoflook.
Kortom: Je kan baat hebben bij het eten van twee of drie teentjes knoflook per dag. De dosering van supplementen verschillen van 600-1200 mg per dag.