Het is een structureel effect; de consumenten blijven komen (10-30%) en bezoeken ook meer winkels . Dit positieve effect begintzich al af te tekenen op 200-250 m afstand van de Primark.
Er kleeft iets magisch aan Primark; spotgoedkoop en modieuze kleding. Niet zo gek dus dat veel consumenten staan te springen om een vestiging van de keten in hun woonplaats. Maar als Primark in je stad neerstrijkt, heeft dat veel gevolgen voor het winkelgebied. Klanten zijn blij en er komen meer bezoekers naar een winkelgebied. Maar niet iedere omliggende retailer kan profiteren van de komst van de modeketen. Ook zorgt de komst van Primark voor een hoop zorgen, vragen en chaos.
Ook het soort klant is anders; jonger en hipper. "Daar frist een binnenstad van een middelmatige plaats van op," zegt voorzitter Johan van Doorn van de winkeliersvereniging van het Stadshart in Zoetermeer tegen NRCQ. “Den Haag oefent een veel grotere aantrekkingskracht uit op jongeren. Zoetermeer is niet hip en happening. Het gevaar is dat je hier alleen gezinnen met kleine kinderen en ouderen overhoudt.” Dat geldt ook voor de bezoekers van de Primark in Almere, blijkt uit eerder onderzoek van Strabo. Daar is 50 procent van de bezoekers jonger dan 35 jaar, tegenover 34 procent niet-Primark bezoekers aan de Stationsstraat (waar de Primark gevestigd is). Ook komen de klanten vaker van buiten de stad, zegt Strabo. Zo’n 50 procent van de Primark-bezoekers komt niet uit Almere, tegen 20 procent van de niet-Primark-bezoeker. Ook blijven Primark-klanten langer hangen in het winkelgebied; 80 minuten tegenover 43 minuten van de niet-Primark-klant.
Waarom de komst van Primark een heel gedoe is
Niet iedereen profiteert van Primark
Toch zijn er ook wel zorgen als er een Primark naar de stad komt. Niet alle retailers gebaat bij de komst van Primark. Bij Esprit in Zoetermeer bleef het verwachte succes uit, vertelt regiomanager Jennifer Willems in NRC Weekend. “Als klanten daar een volle tas hebben gekocht, dan komen ze niet meer hier naartoe,” vertelt ze. “Bij Primark heb je voor 80 euro een tas vol, bij ons heb je een broek en een truitje.” Om kosten te drukken staat de regiomanager daarom nu zelf in de winkel. Ook is er huurverlaging aangevraagd bij Unibail-Rodamco, maar daar lijkt de vastgoedeigenaar van het Esprit-pand weinig voor te voelen. Als de omzet per vierkante meter daalt en dat wordt aangetoond door de retailer, wordt de huur meestal verlaagd, maar dit keer niet. Willems: “Unibail-Rodamco zegt gewoon heel arrogant: voor jou tien anderen.”
Met de komst van de modeketen ontkomt de retailer er dus niet aan dat er ook in zijn winkel iets moet veranderen. Aan NRCQ vertelt de winkelmanager van Only Fiona van der Kruk dat de inkoper er rekening mee houdt dat er een Primark in de buurt zit, en dat er dus anders wordt ingekocht. “Voor deze winkel koopt hij eerder shirtjes van 9 euro in dan van 16 euro.” Naast het inkopen merkt ze ook het effect van de ‘typische Primark-klant’. Ook in haar winkel is het –net als bij Primark- sneller een rommeltje. “Bij Primark is het een zootje; daar trekt iedereen alles overhoop," zegt Van der Kruk. “Als ze vervolgens hier komen, gaat het op dezelfde manier. We merken dat het ons vooral op zaterdag veel moeite kost om de boel netjes te houden.”