Celstraf dreigt voor de ouders van Venlose drugskoning Dori X.

Foto: Stockfoto- Pixabay.

In 2011 vond de politie in een huis in Venlo 4,3 miljoen euro. Het geld lag in het huis van de ouders van drugskoning Dori X. Gisteren is de rechtszaak tegen de twee bejaarden begonnen.

De bejaarde ouders van de Venlose drugskoning Dori X. moeten er rekening mee houden dat ze op hun oude dag nog enkele jaren de cel in moeten. Voor de rechtbank in Roermond heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren tegen vader Leo (75) dertig maanden celstraf geëist. Het OM wil moeder Maria (72) twee jaar achter de tralies. Het echtpaar zou zoon Dori tussen 2002 en 2012 hebben geholpen met het witwassen van vele miljoenen euro’s.

Dori zou dat geld hebben verdiend met het maken en verhandelen van harddrugs. Dori X. had zijn werkterrein in Nederland, België en Duitsland. Leo en Maria zouden samen met hun kleinzoon Nando (27) en hun 53-jarige ex-schoondochter Carin H. ook lid zijn geweest van de criminele organisatie rond X.

Die laatste twee zouden in de visie van het OM 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf moeten krijgen. De vier zaten minimaal 105 dagen in voorarrest.

In 2010, 2011 en in 2012 hebben de Politie en FIOD hun woningen op de Libellestraat in Venlo doorzocht. In totaal werd daarbij bijna 5,6 miljoen euro in beslag genomen. Na de eerste inval, waarbij de recherche 336.000 euro vond, kreeg justitie een tip dat X. veel meer geld moest hebben.. Het onderzoeksteam legde beslag op 4,4 miljoen euro. Bij een derde doorzoeking kwam 8,4 ton tevoorschijn.
Tevens werd er beslag gelegd op dure auto’s, gouden sieraden en kostbare horloges.

Gisteren in de rechtbank waren de Opa en Oma X zich van geen kwaad bewust. Verschillende feiten konden ze zich ook niet meer herinneren. Het gevonden geld in de woningen zou afkomstig zijn van erfenissen, leningen of zou door anderen – niet Dori – in bewaring zijn gegeven.

Carin H., de ex van X., wist dat haar partner veel geld verdiende en ze had destijds ook wel een vermoeden waarmee. Hij was immers al eerder voor drugshandel veroordeeld.
De advocaten komen maandag en dinsdag aan het woord. Dori X. is in België en Duitsland veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij zit deze straffen uit in Roermond. In Nederland is hij nog niet voorgekomen.

Bron De Limburger en Blendle.

Reacties