Zelfs autistische jongeren in de ban van Pokemon.

Foto: pokemon sun-moon.nl

Venlo-25-07-2016 – Net als bijna alle Nederlandse jongeren zijn ook de autistische patiënten van psychiatrisch verpleegkundige Lex Brouwer van de specialistische GGZ-instelling Dijk en Duin in de ban van Pokémon Go. Lex ziet veel positieve kanten en noemt het spel een aanrader voor veel autistische jongeren: “jongeren die weinig buiten kwamen en moeilijk contact leggen met leeftijdsgenoten doen dit dankzij het spel nu wel”.
lees verder bij rubriek gezondheid

Ongeveer 1% van de jongeren heeft last van een autistische stoornis. Dat zie je niet aan de buitenkant, maar heeft wel grote invloed op de jongere en zijn familie. Zo hebben jongeren met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk en direct, maar hebben ze moeite met overzicht houden, sociale contacten en ze hebben vaak een beperkt aantal interesses.

Bij zijn patiënten ziet Lex dat jongeren die weinig buiten kwamen en te weinig lichaamsbeweging kregen er nu op uitrekken: “één cliënt heeft in een aantal dagen 33 kilometer gelopen!”. Ook leggen ze nu makkelijker contact met andere mensen. Tijdens het spelen komen ze andere spelers tegen en een gedeelde interesse in Pokémon is dan een mooie ijsbreker voor een gesprekje.

Ook hebben veel autistische jongeren moeite met de vele prikkels in de openbare ruimte. Tijdens het spel zijn ze gefocust op het scherm van hun smartphone, hierdoor ervaren zij andere externe prikkels veel minder. Voor sommige jongeren met autisme maakt dat het makkelijker om de straat op te gaan. Maar het kan natuurlijk ook leiden tot gevaarlijke situaties bij anderen. Lex ziet dan ook dat het spel niet geschikt is voor alle jongeren met autistisme: “Voor sommige van mijn  patiënten is het niet aan te raden om zonder begeleiding het spel te spelen. Ze hebben vaak al moeite om de wereld om zich heen te begrijpen, door het spel worden ze nog meer afgeleid. Ouders moeten altijd eerst goed nadenken of het spel wel geschikt is voor hun kind. Het is geen wonderspel voor elke jongere met autisme.”

Bron: parnassiagroep.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen