10 redenen om in Venlo te wonen. Vandaag nummer 6.Kazerneterrein Blerick.

16 aug 2015, 15:37 Knipsels
266px maquettekazernekwartiervenlo1
google maps.com

Geschiedenis van het terrein.

266px maquettekazernekwartiervenlo1
google maps.com

Het Kazernekwartier kan bogen op een historie van 23 eeuwen.De plek ligt, strategisch gekozen, in een bocht op de westoever van de Maas. Het is dan ook niet vreemd dat deze locatie een rijke militair-historische geschiedenis kent.

Er was een Romeinse nederzetting waarvan wordt aangenomen dat dit Blariacum was. Blariacum, het hedendaagse (Hout-)Blerick, was een Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). Blariacum staat vermeld op de Peutinger kaart (Tabula Peutingeriana) tussen Catualium (Heel) en Ceuclum (Cuijk).[1] Het lag aan de Heirbaan Maastricht-Nijmegen. Vanuit dit hoger gelegen terras in het Noord-Limburgse Maasdal kon de hele omgeving worden gecontroleerd. Aan de overzijde van de Maas zou volgens recente ontdekkingen ook een militaire legerplaats uit dezelfde tijd hebben gelegen. Ook zijn er sporen van een vestingschans van rond 1490 gevonden

Dankzij de gunstige ligging aan de Maas ontwikkelde Venlo zich als een belangrijk handelscentrum in het Hertogdom Gelre. In de Tachtigjarige Oorlog veroverde Frederik Hendrik, de Stedendwinger, Venlo op de Spanjaarden. Vijf jaar later veroverden de Spanjaarden de stad terug en begonnen met de bouw van Fort Sint-Michiel. De bouw startte op 29 september 1641, de naamdag van de engel Michaël.

map fort sint michiel venlo 1810
muur fort sint michiel2
Wikipedia
220px muur fort sint michiel

Hier dankt het fort zijn naam aan. In 1831 bouwden de Belgische troepen er een aarden bastion (Fort Leopold) aan vast, om de afstand tussen het fort en de Maas te verkleinen.

Op de plek van Fort Sint-Michiel werd tussen 1910 en 1913 de Fredrik Hendrikkazerne ten behoeve van de Koninklijke Landmacht gebouwd.

300px hekpijlers fort sint michiel

Van 1950 tot 1964 waren hier de Limburgse Jagers gehuisvest. De Venlose aannemer Frans Paes heeft de kazerne gebouwd voor 182.700 gulden en de totale bouwkosten bedroegen 750.000 gulden. De laatste tientallen jaren was de Frederik Hendrikkazerne bekend om zijn militaire rijopleidingen. In 2002 vertrok de laatste militair uit de gemeente.

Menig ondernemer en diverse gemeenteraden hebben zich sinds 2002 gebogen over ambitieuze plannen. Zo kwam het idee van een nieuw VVV stadion voorbij, Casino en werd er gewerkt aan een visie, dat door de markt zou kunnen worden opgepakt en omgezet door projectontwikkelaars in deelplannen. Zo werd er gedacht aaneen plek zijn voor wellness, hotel, theatertje en stadsstrand.

Tot nu toe heeft de gemeente diverse kantoren tijdelijk op het terrein gehuurd in afwachting van de oplevering van het nieuwe stadskantoor.

In het voormalige marechaussegebouw, ook op het kazerneterrein is sinds 2012 Ciran gevestigd.Bij Ciran(Centra voor Integrale Revalidatie en Arbeidsactivering Nederland) worden medewerkers met gezondheidsklachten door een team specialisten snel weer fit gemaakt. Deze aanpak, met intensieve behandelingen verkort het ziekteverzuim van de werknemers.

Samen met een aantal andere gebouwen op het kazerneterrein is het Marechausseebouw sinds 2003 een beschermd rijksmonument. Het gebouw bezit cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militaire gebouwen geeft het gebouw ook architectuurhistorische waarde.

Tot slot biedt het kazernekwartier ook de mogelijkheid om festivals te organiseren. Het terrein ligt dicht tegen het historische centrum aan van zowel Venlo als Blerickj. Venlo is via een voetgangerspad op de brug over de Maas redelijk snel te bereiken. Maar ook hartje Blerick ligt op loopafstand en biedt met zijn mooie Raodhoes, diverse horecagelegenheden en afwisselend winkelaanbod veel aan mogelijkheden voor het winkelende en recreërende publiek.

paerdskoel