Goossenspoort in oude glorie hersteld

Foto: © Gemeente Venlo.

De Goossenspoort – de steeg tussen de Parade en de Arsenaalgarage – wordt in oude glorie hersteld. De werkzaamheden beginnen op 5 september en duren twee weken.

Een oude poortonderdoorgang wordt herbouwd, de bestrating wordt vervangen, verlichting en schilderwerk worden aangepakt. Tot slot wordt het stuk tussen de herrezen poort en de garage vergroend.

Met uitzondering van de weekenden is de doorgang tijdens de werkzaamheden afgesloten. De parkeergarage blijft bereikbaar vanaf het Arsenaalplein en Nassaustraat.

Renovatie
Eind april 2021 opende de nieuwe, tijdelijke parkeergarage Arsenaal in de Venlose binnenstad. Met 260 parkeerplaatsen een belangrijke entree aan de oostkant van de binnenstad. Hoog tijd dus, om ook de ‘gats’ tussen de garage en de Parade op te knappen. Bij de renovatie wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de historische waarde van de steeg, reden om Joep Selen (Bureau voor Restauratie erfgoed en vastgoedbeheer) te vragen het project op zich te nemen. Als de Goossenspoort straks in oude glorie is hersteld, is opnieuw een impuls gegeven aan de beleving van de historische binnenstad van Venlo.

Geschiedenis
De Goossenspoort was in het verleden onderdeel van het bedrijfspand van de familie Goossens, die op deze plek een steenhouwerij had. Vanuit de binnenplaats werden steenkolen en bouwstoffen verhandeld. De natuurstenen poort aan de Parade bevat de letter ‘G’ in de sluitsteen en zal omstreeks 1880-1900 gebouwd zijn. Wat minder bekend is, is dat verderop in de steeg nog een gemetselde poortonderdoorgang heeft gestaan. Boven de opening van deze onderdoorgang stonden de activiteiten van de firma Goossens beschreven. Deze zal in originele toestand worden herbouwd.

De renovatie wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Venlo en Venlo Partners.
© Gemeente Venlo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen