Opruimactie Schone Maas 2019 afgerond

Foto: ©Gemeente Venlo.

Elk jaar zijn er in het voorjaar veel Venlose vrijwilligers actief met het opruimen van zwerfafval langs de Maasoevers. Inmiddels is de opruimactie Schone Maas 2019 afgerond. 

Venlose vrijwilligers
In Venlo waren er ook dit jaar weer veel verenigingen die zich wilden inzetten voor een schone Maas. In totaal zijn er zo’n 340 vrijwilligers gewapend met grijpstok, handschoenen en vuilniszak op pad geweest.
Gezamenlijk hebben zij ongeveer 400 grote vuilniszakken met zwerfafval verzameld. De vrijwilligers kwamen veel plastic flesjes, blikjes, piepschuim en aanstekers tegen. Opmerkelijke vondsten waren dit jaar een scheepsboei, een tas met ID-kaarten en bankpassen, een koffer en matras, vier groot verpakkingen voor wijn en een verkeersbord. Al het afval is door de gemeente en het Limburgs Landschap afgevoerd.
De verenigingen krijgen een vergoeding voor hun inzet. Die komt meestal ten goede aan de clubkas.

De verenigingen 
In Venlo hebben de volgende verenigingen een steentje bijgedragen aan een schone Maasoever: KBO Lomm, SVB Blerick, Bewonersgroep Ut Helbaekhäöfke, TTC Venlo, IVN de Maasduinen, Handbal Venlo Dames A en C, de Venlose Vrouwen, BC Olympia ’56, Stichting Noemidia, HSV De Zonnebaars, Rudolf Steiner Educare, Kanovereniging Viking,  Team 361 Knooppunt running for life, het Forever Young Collectief, Tösse Bös en Maas, het wijkoverleg Binnenstad en enkele basisscholen.

Gezamenlijk initiatief
In Limburg maken verenigingen en groepen in de Maasgemeenten de oevers langs de Maas elk jaar schoon. Dit doen ze in samenwerking met terreinbeheerders, Rijkswaterstaat, Provincie Limburg en IVN  onder de naam “Schone Maas”.
De opruimactie vindt elk jaar in maart-april plaats. Na een hoogwaterperiode kun je altijd goed zien hoeveel afval er in de Maas zit. Zodra de Maas zich weer terugtrekt, liggen de oevers vol met zwerfafval. Als het zwerfafval blijft liggen is het gevaarlijk voor dieren die aan de oevers van de Maas leven. Zij kunnen het afval, vaak plastic, opeten of zich eraan verwonden. Ook in het water is afval een probleem. Hier draagt het bij aan de steeds groter wordende vervuiling van het water met plastic: de ‘plastic soep’.

Kijk voor alle informatie over dit initiatief op de website  www.schonemaas.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen