Venlo wil maatwerk voor huisvesting arbeidsmigranten

Foto: © Pixabay.

In onze regio zijn veel arbeidsmigranten werkzaam. Zij zijn hard nodig om de Noord-Limburgse economie draaiende te houden. De gemeente vindt goede huisvesting voor deze arbeidsmigranten belangrijk en wil daarbij maatwerk leveren. 

Dat betekent dat Venlo per locatie goed wil bekijken wat er mogelijk is. Daarom heeft de gemeente nu de bestaande regels voor huisvesting van arbeidsmigranten aangepast.

“Er werken op dit moment ruim 30.000 arbeidsmigranten in Noord-Limburg,” stelt wethouder Sjors Peeters (Wonen en Leefomgeving). “En de verwachting is dat er de komende vijf jaar nog eens 4.800 extra arbeidsmigranten nodig zijn om onze economie draaiende te houden. Deze mensen zijn van harte welkom en we willen hen fatsoenlijke huisvesting aanbieden. Daarom willen we ruimte bieden voor goede initiatieven en bedrijven faciliteren. Het is een gezamenlijke opgave waar we nu snel de schouders onder moeten zetten.”

Gesprekken met bedrijven, huisvesters en uitzendbureaus maken duidelijk dat er grote behoefte is aan voldoende, kwalitatief goede huisvesting voor arbeidsmigranten die hier kort blijven. Dit noemen we ‘short-stay’ huisvesting. Daarnaast hebben partijen de ambitie uitgesproken om arbeidsmigranten voor langere tijd te binden aan de regio. En ze zelfs te verleiden hier definitief te blijven.

‘Short-stay’ huisvesting
Het zorgen voor geschikte woonruimte voor arbeidsmigranten is een regionaal vraagstuk. Venlo trekt daarom samen op met de regiogemeenten. Er werden al eerder op regionaal niveau afspraken gemaakt over het huisvesten van arbeidsmigranten. Venlo heeft dit nu door vertaald naar een lokaal toetsingskader met als doel:
– Voldoende huisvesting bieden
– Kwalitatief goed huisvesting realiseren
– Open huisvesting
– Alternatieven bieden voor kamerverhuur in de wijken

Om ervoor te zorgen dat de huisvesting ook van voldoende kwaliteit is, is er een aantal randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden. Denk daarbij aan toezicht, parkeren, bereikbaarheid van voorzieningen, het woon- en leefklimaat en de locatie en omgeving.

Meer nodig
Met alleen nieuw ‘short-stay’ beleid zijn we er niet. Het is ook belangrijk dat de huisvesting voor de arbeidsmigranten die langer willen blijven op orde is. Dit pakken we samen met de regiogemeenten op met de herijking van de regionale structuurvisie wonen. Daarnaast gaan we samen met Provincie en bedrijfsleven werken aan de bewustwording van het belang van de arbeidsmigranten voor Noord-Limburg. En natuurlijk hebben we aandacht voor de sociale aspecten zoals integratie, scholing en taal.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen