SP start onderzoek naar bewindvoering

Foto: Spaarvarken - Pixabay.

In 2018 hield de SP een onderzoek naar het functioneren van de schuldhulpverlening in de gemeente Venlo. Dit was een herhaling van hetzelfde onderzoek dat de SP in 2014 deed waardoor toen de nodige verbeteringen werden doorgevoerd. Uit het herhaalonderzoek kwam echter iets nieuws, namelijk grote ontevredenheid over bewindvoering.

Dat vraagt om een verdiepend nieuw onderzoek dat nu start. Fractievoorzitter Angelique Weingarten: “Driekwart van de ondervraagden uit het
onderzoek is (zeer) ontevreden over de bewindvoerder die ze in de arm genomen heeft.” Denk aan klachten over geen of veel te laat betaald leefgeld. Schulden die verdubbelen of verdrievoudigen. Rekeningen die niet betaald worden en er dus boetes bovenop de rekening komen. Geen toegang tot eigen dossiers. Niet of nauwelijks op de hoogte zijn hoe hoog de eventuele schulden zijn. De tijd tussen de start van bewindvoering en aanmelding bij schuldhulpverlening is erg lang. Helemaal geen tot zeer weinig communicatie met mensen vanuit de bewindvoerder.

Weingarten: “Al die reacties, eigen ervaringen en verzoeken aan de SP-Hulpdienst, deden de SP-Venlo bewegen om nu een onderzoek naar bewindvoering te starten.” “Wij roepen mensen op om met ons in gesprek te gaan. Wij willen graag weten wat er mis gaat met bewind om zo misstanden aan de kaak te kunnen stellen.Doelstelling is om, net als bij de schuldhulpverlening, ook binnen de bewindvoering verbeteringen voor elkaar te krijgen.”

Raadslid Petra Raijer zal in gesprek gaan met mensen die hun verhaal willen delen met de SP. “Dat doen we middels een-op-een gesprekken zodat er tijd en ruimte is om het hele verhaal te vertellen en te kunnen doorvragen. In het onderzoeksrapport zullen de reacties anoniem gemaakt worden, er worden geen (echte) namen gebruikt van de mensen die de moed namen om hun verhaal bij ons te doen.”

Meedoen aan het onderzoek (dat loopt tot 30 april) kan hier online: via deze link.

Het laatste nieuws uit Venlo ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen