Belfeld oefent “wat als er geen water meer uit de kraan komt?”

Foto: Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Op donderdag 13 december wordt in Belfeld een incident nagebootst waarbij er geen drinkwater meer uit de kraan komt. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), gemeente Venlo en de Veiligheidsregio Limburg-Noord willen met deze oefening het uitgifteproces van nooddrinkwater testen.

In Nederland worden hoge eisen gesteld aan het water dat bij ons uit de kraan komt. Inwoners zijn gewend dat er 24/7 betrouwbaar drinkwater uit de kraan komt.
Het is echter mogelijk dat de levering tijdelijk onderbroken is of dat er een probleem is met de kwaliteit. Het uitdelen van nooddrinkwater – als er geen water meer uit de kraan komt –
wordt donderdag 13 december in Belfeld door WML, gemeente Venlo en Veiligheidsregio Limburg-Noord geoefend.

Buurtbewoners en leerlingen oefenen mee
Om 12.00 uur wordt de nooddrinkwatervoorziening door WML opgebouwd op het Oranjeplein in Belfeld. We vragen inwoners van Belfeld om deel te nemen aan deze oefening en vanaf 13.00 uur
water te halen bij het nooduitgiftepunt op het Oranjeplein. Neem bijvoorbeeld een emmer mee om het nooddrinkwater in te vervoeren.

Leerlingen van groep 7 van basisschool Kom.Mijn hebben de afgelopen maand speciale lessen gevolgd over de wereld achter de waterkraan. Zij brachten op initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht Venlo (JOGG)
én WML onlangs een bezoek aan de drinkwaterfabriek in Beegden. Daar werden de leerlingen op een leuke en leerzame wijze voorgelicht over de manier waarop water wordt gemaakt en hoe gezond water drinken is.
Ook over wat er gebeurt als er geen water meer uit de kraan komt zijn ze geïnformeerd. Tijdens de oefening kunnen de leerlingen samen met de andere inwoners van Belfeld zien, wat het waterleidingbedrijf, de gemeente
en de Veiligheidsregio doen als er geen water meer uit de kraan komt.

Proces nooddrinkwater
De gemeente heeft bij een incident zoals de uitval van drinkwater de taak om nooddrinkwater uit te delen. WML heeft dit nooddrinkwater in opslag en regelt het vervoer naar het uitdeelpunt. De gemeente Venlo deelt het drinkwater
daadwerkelijk uit en de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft een coördinerende rol. Tijdens deze oefening wordt onder andere gekeken of de verschillende taken goed op elkaar zijn afgestemd en of het proces goed verloopt. Tijdens de oefening wordt het water in Belfeld niet daadwerkelijk afgesloten. We hopen dat veel inwoners willen meedoen aan deze oefening door water te komen halen op het Oranjeplein. Om 15.00 u is de oefening afgelopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen