Samenwerking WMO tussen de zeven gemeentes blijft

De gemeentes Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray, Beesel, Bergen, Venlo en Gennep blijven samenwerken bij het toezicht houden op de uitvoering van de WMO. De in 2015 aangestelde ambtenaar uit Venlo die controleert of de gemeentes de wet op een kwalitatief goede manier naleven, mag blijven meldt HALLO Peel en Maas.

De uitvoering van de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) werd in 2015 een taak van de gemeentes in plaats van de landelijke regering. Destijds hebben de zeven gemeenten een regionaal convenant afgesloten en één gezamenlijke toezichthouder aangesteld, die werkzaam is vanuit gemeente Venlo. Deze controleert of alle gemeentes ervoor zorgen dat haar inwoners goede zorg en ondersteuning krijgen. Ook als er sprake is van fraude kan de toezichthouder dit vroegtijdig opsporen.

Nu het tijdelijke contract van de ambtenaar afloopt, wil gemeente Venlo de toezichthouder in vaste dienst nemen. Er wordt daarom een nieuw convenant getekend door de samenwerkende gemeenten, dat over twee jaar wordt geëvalueerd.

Samenwerking gemeenten in Limburg-Noord
Zeven gemeentes in de regio Limburg-Noord (Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray) werken sinds 2015 samen op het gebied van participatie, jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Gemeentes hebben in de nieuwe WMO (welke sinds 2015 geldt) een bredere verantwoordelijkheid voor de deelname van mensen met een beperking of psychische problematiek aan het maatschappelijke verkeer (participatie). Ook moeten zij een passende ondersteuning bieden waarmee mensen in staat zijn tot het uitvoeren van de noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen en het voeren van een gestructureerd huishouden (zelfredzaamheid). Mensen die voor hun begeleiding (gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid) een beroep deden op de AWBZ, kunnen zich nu wenden tot de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen