Venlonaren weinig vertrouwen in de gemeentepolitiek

Foto: © Pixabay.

Venlonaren, maar ook andere inwoners van Limburg, hebben weinig vertrouwen in de gemeentepolitiek.

Dat blijkt uit onderzoek van L1 in samenwerking met de NOS, waar 2300 Limburgers aan meededen.

Laagste score
Limburgers geven gemiddeld een 4,7 als ze een score voor hun vertrouwen in de gemeentepolitiek moeten aangeven. Dat is ruim een procentpunt lager dan het landelijk gemiddelde. Limburg scoort het laagste op het punt van vertrouwen in de gemeentepolitiek.

Miljoenentekort
Van de Limburgse gemeenten scoren Meerssen (3,4), Brunssum (3,7) en Venlo (3,8) het laagste. Venlo kreeg afgelopen jaar te maken met miljoenentekorten in de zorg en problemen met parkeergarages. Ook in 2018 wordt er een tekort op sociaal domein verwacht.

Kennis
Inwoners van Limburg geven aan dat ze wel vinden dat ze voldoende op de hoogte zijn van de gemeentepolitiek. De respondenten aan de enquête geven een 6,0 voor kennis van de lokale politiek.

Prioriteiten
Als Limburgers gevraagd wordt naar de prioriteiten in de gemeentepolitiek, dan wordt het aanpakken van de ambtelijke bureaucratie het meest genoemd (29,7 procent). Ook Veiligheid (18.,9 procent), Armoede (17,8 procent) en Lokale Belastingen (16,1 procent) scoorden hoog. In vergelijking met andere Nederlandse gemeenten scoort Duurzaamheid opvallend lager in de urgentielijst van de Limburgse deelnemers aan de enquête.

Tevredenheid
Limburgers blijken tevreden over de afvalinzameling (21,5 procent) en groen in de buurt (20,4 procent). Ook over de sportmogelijkheden en culturele voorzieningen zijn Limburgse deelnemers aan de enquête tevreden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen