Europese steun voor ontwikkeling van gezonde en duurzame materialen

Foto: Gemeente Venlo via Facebook.

De ontwikkeling van gezonde en duurzame materialen en diensten krijgen een flinke boost door Europese steun voor het project “Financial Healthy Buildings”. Om innovatie te stimuleren, is ruim 1,87 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de komende vier jaar.

Onlangs keurden de Provincie Limburg en de euregio Rijn-Maas-Noord het Venlose Interreg project goed. Dit betekent dat de gemeente Venlo samen met een aantal Nederlandse en Duitse projectpartners aan de slag kan. Aan de ene kant gaat men de kennis en ervaringen die zijn opgedaan bij het Venlose stadskantoor verder verankeren, verbreden en uitbouwen. Daarnaast wil men stimuleren dat meer gezonde en circulaire diensten en producten in de Euregio op de markt komen. Hier wordt het midden- en kleinbedrijf in de Euregio in betrokken. Tot slot wordt ingezet op het toepassen van deze circulaire materialen in gebouwen.

Groot effect
Een prettige en gezonde werkomgeving heeft een substantiële invloed op de gezondheid, het welbevinden en de productiviteit van medewerkers. Dat blijkt uit een studie van de World Green Building Council, een wereldwijdnetwerk van bedrijven en organisaties. Van de operationele kosten in een kantoorgebouw, gaat 1 procent op aan energie, 9 procent aan het gebouw (water, materialen, onderhoud etc.) en maar liefst 90 procent aan personeel. Een bedrijf dat op de kosten let, kan bezuinigen op energie of onderhandelen over onderhoudscontracten. Maar het is dus veel slimmer om te kijken naar de gezondheid, het welbevinden en de productiviteit van medewerkers. Zelfs een kleine verbetering op dit vlak kan al flink wat opleveren.

Gezonde gebouwen
Dit project gaat het effect van gezonde gebouwen verder onderbouwen. Het stadskantoor Venlo wordt als case ingezet om het effect tussen een gezonde werkomgeving en productiviteit wetenschappelijk inzichtelijk te maken. Daardoor kunnen de resultaten ook gebruikt worden voor andere (business)cases. De onderzoeksresultaten gaan het euregionale bedrijfsleven stimuleren om gezonde en circulaire diensten en producten te ontwikkelen. Deze kunnen in renovatie- en (nieuw)bouwprojecten toegepast worden. Daarnaast levert het project waardevolle kennis op voor de inkooporganisaties van de gemeentes in de euregio.

Onderzoek in het stadskantoor
Vooruitlopend op de toekenning van de Interreg-subsidie, startte de gemeente Venlo samen met de Universiteit Maastricht afgelopen jaar al een onderzoek in het stadskantoor, onder andere door enquêtes af te nemen. De komende jaren wordt dit onderzoek verder uitgebreid. Zo wordt in 2018 nieuwe meetapparatuur geplaatst voor het meten van de luchtkwaliteit.

Breed gedragen
Het project ‘Healthy Building Network’ wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en door de Europese Unie, de Provincie Limburg en het ministerie voor Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen financieel ondersteund. De Provincie Limburg en Bundesland NRW verlenen het Nederlands-Duitse Interregproject Healthy Building Network samen een cofinancieringsbijdrage van € 573.771,79. Daarnaast draagt de Euregio € 1.297.543,59 bij. Naast de gemeente Venlo zijn de andere partners in het project het C2C ExpoLAB, Universiteit Maastricht, Wirtschaftsförderung Krefeld, Wirtschaftsförderung Mönchengladbach, Wirtschaftsförderung Viersen, Blue Engineering, Blue Hub en Driessenaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen