Vluchtelingen opvanglocatie Emmastraat staan in theater stil bij tweejarig bestaan

14 dec , 15:16 Kunst & Cultuur
het zelfgemaakte eten presenteren
Het zelfgemaakte eten presenteren.
De opvanglocatie aan de Emmastraat in Venlo bestond in november twee jaar. Om hierbij stil te staan werd op vrijdag 13 december een bijzondere avond georganiseerd in Theater de Garage in Venlo. De bewoners presenteerden hun persoonlijke verhaal, verzorgden de maaltijd voor de gasten en praatten de avond aan elkaar. Ook kwamen hun werkgevers aan het woord. Een indrukwekkende avond die liet zien dat de vluchtelingen zich thuis voelen in Venlo.
De locatie Emmastraat telt 50 bewoners. Dit zijn veelal alleenreizende mannen, maar er wonen ook getrouwde stellen en gezinnen met kinderen. De landen waar deze vluchtelingen vandaan komen liggen met name in het Midden-Oosten en Afrika. Het dagelijkse beheer van de opvang wordt verzorgd door de organisatie Wasbeer & Pauw. ‘Toen wij de vraag kregen of we gedurende 3 maanden een crisisnoodopvang voor asielzoekers wilden beheren, zeiden we volmondig ja’, aldus Noémie Raaijmakers, eigenaar bij Wasbeer & Pauw. ‘Ondertussen zijn we twee jaar verder sinds de eerste bewoners kwamen. En met een gemiddelde procedure- en huisvestingstijd van 1,5 jaar, betekent dit dat er inmiddels van bijna de gehele eerste groep bewoners afscheid is genomen, en dat de kamers gevuld zijn met nieuwe mensen’.
Het dagelijkse leven op de Emmastraat
Onder het motto ‘niet wachten, maar leven’ wordt invulling gegeven aan de dagen. Iedere werkdag start met een gezamenlijke Dagstart; iedereen die (nog) niet werkt of op school zit, wordt geacht aanwezig te zijn. Besproken wordt wat er die dag op de planning staat. Dit kan bijvoorbeeld een spreekuur van Vluchtelingenwerk Nederland zijn, het COA kan langskomen, of de huisarts of psycholoog. Ook worden er taallessen en workshops aangeboden waarbij deelname verplicht is. Tevens is er tijdens de Dagstart ruimte om onderwerpen te bespreken die spelen binnen het samenleven op de locatie. ‘Het is belangrijk dat de bewoners de vrijheid voelen om dat te doen’, aldus Raaijmakers,‘zodat mensen begrip voor elkaar hebben en mogelijke irritatie weggenomen kan worden’. Dit alles met het achterliggende doel om de zelfredzaamheid te bevorderen, de kennis van de Nederlandse taal en cultuur te verbeteren en te werken aan dagritme, structuur en mindset.

'Menswaardige opvang rendeert’
Op de Emmastraat wordt gewerkt vanuit de gedachte dat wanneer je iemand zich vanaf dag één een inwoner van een stad laat voelen, en ook van een land, je daar het snelst een wederkerigheid voor terugziet. ‘Wij ervaren dat als bewoners zich betrokken en gezien voelen, dat ze dan ook graag hun best doen en iets terug willen doen’, vertelt Raaijmakers. ‘Voor mij laat twee jaar Emmastraat zien dat menswaardige opvang rendeert. Zowel op menselijk, als op maatschappelijk en economisch vlak. Begin ermee dat bewoners hun huis en omgeving als een thuis ervaren, dan gaan mensen er ook op die manier mee om. Inmiddels kunnen wij ervan spreken dat het gehele huis een actieve bijdrage levert in Venlo; in de vorm van naar school gaan, vrijwilligerswerk en/of betaald werk’.