Gertruid (Truuj) Bolwater is een niet-bestaande persoon die volgens de overlevering een belangrijke rol bij de verdediging van Venlo tijdens het beleg in 1511 zou hebben gespeeld. In de zeventiende eeuw werd de mythe rond haar gecreëerd en in later eeuwen overgenomen als waarheid.
Geschiedenis
De Bolwaterstraat kwam tot stand na de slechting van de Vestingwerken van Venlo. Tot dat moment liep aan de noordelijke stadswal een gracht, de Helbeek, die tijdens de slechting werd gedempt. Aan de Maaszijde liep deze gracht uit in de Broèzer, waar het grachtwater bruisend (Venloos: broèze) in de Maas stroomde. Tussen 1875 en 1940 lag aan deze straat een gasfabriek, die was verbonden met een grote gasketel op het Nolensplein. Dit Nolensplein wordt overigens in de volksmond nog steeds gaasplein genoemd.
Naamgeving
De straat is vernoemd naar een historische stadsfiguur, die volgens de overlevering tijdens het Beleg van Venlo (1511) een op de stadswallen klom om mee te vechten met de in de stad gelegerde soldaten. De naam van deze vrouw was lange tijd onbekend In 1843 noemde Lambert Keuller haar naam (Gertruid Bolwater) voor het eerst in de eerste stadsgeschiedenis van Venlo, maar onduidelijk is hoe hij aan haar naam kwam.
Beeld vol kauwgom
In 2009 is er een sculptuur gemaakt door Ineke Kaagman. Het kunstwerk moet het stadsfiguur, Gertruid Bolwater, uitbeelden. Het beeld heeft de naam confettimeisje meegekregen, omdat het de bedoeling is dat mensen kauwgom op het beeld kunnen plakken. In 2012 is het beeld verhuisd vanuit de stadsbibliotheek naar een locatie aan de Bolwaterstraat. Alhoewel het dus vreemd is, mag je op dit beeld legaal je kauwgom plakken.
Bronnen Wikipedia.