Bekendmaking genomineerden Lodewijk van der Grinten prijs & talent award 2024

13 sep , 11:56 Kunst & Cultuur
lvdg prijs 2023 diner
Op dinsdag 10 september zijn de genomineerden van de Lodewijk van der Grinten Prijs en de Talent  Award 2024 officieel bekendgemaakt. Deze belangrijke happening zal plaatsvinden op de Markt in het  centrum van Venlo, op het podium van Viva Classic Live.
De drie genomineerden voor de Lodewijk van der Grinten Prijs zijn Fred Spijksma, Rob Beurskens en Rob  Ewalds. In de komende maanden zullen zij de strijd aangaan om deze felbegeerde prijs in de wacht te  slepen.
Ook voor de Talent Award zijn drie veelbelovende jonge talenten genomineerd:  Emiel Zeevenhoven, Joni Sloesen en Saar Gansner.
Tijdens het nominatie-evenement op 10 september zullen de kandidaten voor de Lodewijk van der Grinten  Prijs een pitch geven ten overstaan van alle aanwezigen. Deze pitch wordt, samen met een aantal andere  criteria, meegenomen bij de beoordeling van de deskundige jury. Het thema dat hierbij centraal staat is dit  jaar: Omdenken. Hoe maak je van een probleem c.q. uitdaging een kans?
De talenten zullen worden geïnterviewd door de presentatrice van deze middag, Martine van der Meijden.  De stichting Lodewijk van der Grinten Prijs heeft als doel ondernemerschap in de gemeente Venlo te  stimuleren en bijzondere en inspirerende ondernemers in de spotlights te zetten. Daarnaast biedt de  stichting een podium voor talentvolle jonge Venlose professionals. De organisatie werkt samen met  Ondernemend Venlo, MKB Noord-Limburg, LLTB Noord-Limburg en de gemeente Venlo. De uitreiking van  beide prijzen vindt plaats op dinsdag 10 december 2024 in Theater De Maaspoort in Venlo.

Achtergrondinformatie over de kandidaten voor de Lodewijk van der Grinten Prijs 2024
Fred Spijksma (52 jaar), begonnen als loodsmedewerker op 16-jarige leeftijd, is nu eigenaar van GEBA Trans, een van de grootste zelfstandige expediteurs van Nederland. Met 30 medewerkers en een  leverbetrouwbaarheid van 99% verzorgt GEBA Trans transport door heel Europa, waarbij ze zich  positioneren als totaal-ontzorger voor hun klanten. Binnen GEBA Trans heerst een innovatiecultuur. Eén  van de kernwaarden is Outside-the-Box denken: medewerkers stimuleren om anders te denken,  vertrouwen te geven om keuzes én fouten te maken. Daarnaast is er ruimte voor sociale innovatie, waarbij  gezondheid, ontwikkeling en werk/privé-balans continu gemonitord worden.  Over het thema Omdenken zegt Spijksma: “Of dit nu privé of zakelijk is, het zit in mijn aard om dingen  vanuit verschillende, soms zelfs ridicule standpunten te bekijken. Dooddoeners als ‘dat hebben we al eens  geprobeerd’ of ‘dat gaat toch niet lukken’ triggeren mij juist om het wél te doen.”
Rob Beurskens (51) groeide op in een ondernemersgezin en schreef zich op 18-jarige leeftijd in bij de  Kamer van Koophandel. Inmiddels is hij, samen met zijn broer, eigenaar van Maashof, een veelzijdige locatie met 85 hotelkamers, een restaurant, vergaderruimtes, wellnessfaciliteiten, groepsactiviteiten en de sportschool Fit Focus.  Maashof ligt in een rustige, groene omgeving, streeft naar professionele gastvrijheid en wil gasten telkens  opnieuw verrassen. De 135 medewerkers zijn de fundering van het bedrijf en Beurskens probeert voor hen het verschil te maken door het bieden van training en opleiding en hun gebruik te laten maken van de  faciliteiten van Maashof.  Over het thema Omdenken zegt Beurskens: “De start van ons bedrijf is misschien wel het mooiste  voorbeeld van omdenken. Toen we onze ouderlijke woning moesten verlaten voor de bouw van de A73, hebben we een weiland gekocht en daar forellenvijvers aangelegd. Dit groeide uiteindelijk uit tot Maashof.”
Rob Ewalds (53 jaar) is eigenaar van Gaston Schul, een douanespecialist. Het doel van het bedrijf is dat klanten onbegrensd handel kunnen drijven, waarbij de medewerkers van Gaston Schul de douane afhandelingen verzorgen in de breedste zin van het woord. Actief in 8 Europese landen, 16 kantoren en 350 medewerkers, maar met serieuze groeiambitie om dé toonaangevende ‘Customs & Trade partner’ te zijn in Europa. In 2025 viert het bedrijf zijn 180-jarig jubileum. Over het thema Omdenken zegt Rob Ewalds: “Uitbreiding EU, Covid, Brexit, de grote impact van de oorlogen op de wereldhandel, de digitalisering en de consolidatieslag in de douanemarkt dwingen ons  steeds opnieuw tot omdenken. Voor mij is een probleem nooit iets waar ik ‘last van heb’ maar juist ‘een kans waar ik energie van krijg’. Specifiek in de douanewereld móet je wel omdenken om ‘future-proof’ te zijn”.
Achtergrondinformatie over de genomineerde talenten:
Emiel Zeevenhoven (32) is al 13 jaar de trotse eigenaar van IJsco Fantastico. Wat begon als een klein verkooploket, is uitgegroeid tot een bedrijf met meerdere unieke locaties in de gemeente Venlo. In 2011 koos Emiel ervoor zijn studie te verlaten en volledig in te zetten op zijn ondernemersdroom, een beslissing  die vele nieuwe kansen opgeleverde. In 2019 kocht hij samen met zijn toenmalige compagnon, Wim  Zeevenhoven, de oude chocolade- en suikerwarenfabriek. Na twee jaar hard werken, is dit de plek  geworden waar ambachtelijk ijs en chocolade worden geproduceerd. Inmiddels is het bedrijf gegroeid tot 8  fte en 50 seizoensmedewerkers.  Emiel omschrijft zichzelf als een actief en positief persoon, die streeft naar de hoogste kwaliteit in alles wat  hij doet. Hij is niet bang om fouten te maken en grijpt elke kans met beide handen aan. “Mijn bedrijf is klaar om nog verder door te groeien binnen onze branche,” aldus Emiel.
Joni Sloesen (27 jaar) Samen met Arno Janssen en Peter Bogema vormt hij het kernteam van Restaurant Sober en Wijndomein Zavel. Geboren en getogen in Tegelen, opgegroeid in een ondernemende familie van vaders kant en een natuurminnende familie aan moeders kant. Op zijn 19e vertrok hij uit Venlo met het idee om nooit meer terug te keren en nu is hij wijnmaker in onze gemeente en runt hij sinds maart 2023 met z’n compagnons Restaurant Sober. Joni over zichzelf: “Ik ben ondernemer, sommelier, wijnmaker, tuinman en boer. In mijn werk komen al mijn passies bij elkaar: goed eten, fantastische wijn en bovenal de natuur. Eerlijk, modern en oprecht ondernemen, het kán. Er is zoveel om bij te dragen aan onze prachtige regio. En dat wil ik ook graag laten zien aan leeftijdgenoten, dat het kan en dat het lukt! Samen bouwen aan een mooie toekomst.”
Saar Gansner (26 jaar) Naast haar baan als Junior Consultant Food bij Green People Recruitment, zet Saar zich in voor het creëren van een unieke plek in de paterstuin in Steyl. Samen met haar vader runt ze de Kloosterbrouwerij Steyl, waar gasten kunnen proeven en genieten van ambachtelijk gebrouwen speciaalbieren en zelfbereide streekgerechten.  Met het diploma Food Innovation op zak, evenals het Bierbrevet, is het haar passie om op eerlijke wijze food- en bierconcepten te ontwikkelen, waarbij trends, duurzaamheid en lokale samenwerkingen centraal staan. Saar: “Wij zijn een maatschappelijke onderneming die kansen biedt tot ontplooiing voor iedereen, ongeacht achtergrond of ondersteuningsvraag. In 2025, het jaar waarin het kloosterdorp 150 jaar bestaat, hopen we een brouwerij, proeflokaal en lunchroom onder één dak te openen.”