Uniek jongerenproject voor Venlo behouden

Foto: © Jacx (2019).

Het jongerencentrum Jacx in Blerick wordt op zaterdag 26 november opnieuw geopend. Jacx is een uniek burgerinitiatief dat maandelijks 1200 jonge bezoekers tussen de 12 en de 27 jaar met 52 verschillende nationaliteiten ontvangt uit vooral de Blerickse wijken Vossener, Klingerberg en Vastenavondkamp.

Bezoekers die anders op straat zouden hangen, zich zouden vervelen, rotzooi zouden trappen. Jongeren die nu een plek vinden waar het gezellig is, waar ze kunnen chillen, gamen of biljarten, met een eigen voetbalteam en een muziekstudio. Maar waar ook altijd een luisterend oor is, een advies waar ze mee verder kunnen. Een plek waar jongeren zich thuis voelen.

Er is in Limburg geen vergelijkbare voorziening, die effectief is voor jongerenwerk, veiligheid in de wijk, talentontwikkeling, begeleiding van jongeren met problemen, voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten en begeleiding naar werk of opleiding.

Toen Jacx door gebrek aan voldoende bestuurskracht eind 2019 dreigde te worden opgeheven, heeft de gemeenteraad van Venlo met een motie ‘Laat Jacx niet verloren gaan’ gezorgd voor professionele ondersteuning en de benodigde financiële middelen.

Vanaf april 2022 hebben de sociaal beheerder van Incluzio en het team van Jacx hard aan de weg getimmerd, met als resultaat dat op 30 september jl. de nieuwe stichting Jacx is opgericht. Met een stevig bestuur die vanuit een duidelijke visie en met daadkracht adequate ondersteuning kan bieden aan de uitvoering van activiteiten en de bestaande vrijwilligers. Ook zijn er onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw aan de Drie Decembersingel uitgevoerd, zodat het steeds meer voldoet aan de eisen van de tijd en de wensen van de doelgroep. Deze nieuwe start wordt zaterdag 26 november gevierd met ’s middags een ludieke openingshandeling door wethouder Schatorjé en ’s avonds een groot feest voor de Blerickse jeugd.

Jacx is een belangrijke voorziening voor de jeugd van Blerick. Van woensdag- t.m. zondagavond staat de deur open en bieden we jongeren van 12 tot 27 jaar een plek waar ze even kunnen vluchten van dagelijkse beslommeringen en stress. Een plek waar iedereen welkom is en zichzelf mag zijn. Elke vrijdagmiddag tussen 14.00 en 18.00 uur kunnen kinderen van groep 6-7-8 van de basisschool bij Jacx komen poolen, tafeltennissen of spelen op de Playstation 5. Ook sporten of muziek maken in de Jacx Studio’s, het kan allemaal. Door de activiteiten en workshops krijgen jongeren de kans hun talenten te ontwikkelen, nuttige sociale contacten op te bouwen en zichzelf beter te leren kennen. Dit helpt de jongeren hun fundament te verstevigen en houdt ze van de straat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen