Statement Venlo Kan Het- Reactie op verklaring Stichting Kinderfeesten Venlo

Foto: Gerard Stolk - Roetveegpiet Op de ladder via Flickr

Statement Venlo Kan Het- Reactie op verklaring Stichting Kinderfeesten Venlo – In dit artikel een reactie van Venlo kan het op de aankondiging van Stichting Kinderfeesten Venlo dat er dit jaar een intocht zal zijn met alleen schoorsteenpieten. 

“Wij zijn positief verrast door de aankondiging van Stichting Kinderfeesten Venlo, dat er dit jaar een intocht zal zijn met alleen schoorsteenpieten. Ook zijn we positief verrast met de uitgesproken intentie om op 13 november een inclusief feest te organiseren dat daadwerkelijk plezierig zal zijn voor alle kleine en grote kinderen.

Wij zijn blij dat Stichting Kinderfeesten Venlo aangeeft een luisterend oor te willen hebben voor geluiden uit de samenleving die vragen om verandering.

Burgemeester Scholten laat bestuurlijke verantwoordelijkheid zien door zich ook in deze verklaring uit te spreken: “Ik waardeer de inspanningen die gedaan zijn om het feest van Sinterklaas echt voor alle kinderen te laten zijn.” Venlo draagt al tijden de slogan ‘Venlo verbindt’. We hopen dat deze slogan nu zichtbaar zal worden bij het Venlose Sinterklaasfeest.

Toch willen we benoemen dat we het jammer vinden dat het voortschrijdend inzicht zo lang op zich heeft laten wachten. Mark Rutte gaf eerder aan dat in Nederland racisme een systemisch probleem is. Deze uitspraak laat zien hoe voortschrijdend inzicht kan werken. Onlangs maakte de Nederlandse regering namelijk bekend dat ze in 2023 excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden.

We zijn ook teleurgesteld dat zowel in het statement van Stichting Kinderfeesten Venlo, als in de quote van Burgemeester Scholten, het woord ‘racisme’ ontbreekt. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het benoemen van de kern van het probleem een eerste stap is in het oplossen ervan. Hierin blijft het besef belangrijk dat het niet aan de mensen is die geen racisme kunnen ervaren, om te bepalen of er sprake is van racisme.

We spreken dan ook de sterke hoop en verwachting uit dat gemeente Venlo actief vorm blijft geven aan de bewustwording van racisme en de bestrijding ervan, en dit verankert in haar beleid. Wij zien ons met deze nieuwe versie van piet niet meer genoodzaakt om te demonstreren.

Wel zullen we de intocht van 2022 monitoren op het uiterlijk van Piet. We verwachten alleen Pieten te zien zonder raciale en karikaturale kenmerken. Na afloop gaan we hierover graag een evaluerend gesprek aan met gemeente Venlo en Stichting Kinderfeesten Venlo.

Wij hopen dat de comités in andere kernen van de gemeente Venlo zich nu gesterkt voelen om te gaan staan voor de slogan van Venlo. Wij weten als geen ander hoeveel weerstand er kan zijn, daarom is onze inbox ook voor jullie open. Laat dit een teken zijn dat het moment is gekomen. Racisme bouw je niet af, dat schaf je af. Venlo kan het, doen jullie mee? ”

© Venlo kan het.

Reacties

Cookieinstellingen