Kinderen gratis naar theater in Venlo

Foto: © Petra Lenssen.

Venlo, 4 oktober – Theater De Maaspoort in Venlo maakt als eerste theater in Nederland per direct tickets voor kinderen tot en met 12 jaar gratis. Een vrolijk, positief geluid laten horen te midden van de almaar stijgende prijzen en het theater toegankelijk houden voor kinderen, dat is wat het Venlose theater beoogt met dit initiatief.

“Er komt maatschappelijk zoveel op iedereen af, eigenlijk is dit juist een goed moment om even te ontspannen in de fantasie van het theater, maar voor veel huishoudens wordt een bezoek letterlijk onbetaalbaar. Zonde!” geeft directeur Leon Thommassen aan. “Met ons team zijn we gaan nadenken over wat we kunnen doen, iets vanuit onze kern en dat echt van betekenis is. We waren er vrijwel meteen van overtuigd dat we iets wilden doen voor ons jongste publiek.”

De theatersector heeft de afgelopen jaren een klap gehad en heeft nog steeds geen reden tot optimisme met de extreem stijgende energieprijzen, de daarmee samenhangende inflatie en het tekort aan arbeid. Het doorberekenen van de stijgende kosten door verhoging van ticketprijzen vindt de organisatie geen optie. Sterker nog: het verlagen van de tickets zou logischer zijn om de voorstellingen toegankelijk te houden voor een breed publiek. En dat is precies wat De Maaspoort wil bereiken door de (familie)voorstellingen per direct gratis te maken voor kinderen tot en met 12 jaar.

Drie van de vier kinderen worden gemist in theater
In 2021 werden drie van de vier kinderen gemist in het theater ten opzichte van het laatste ‘normale’ jaar 2019. Bij benadering ging 15% van de schoolgaande jeugd ten minste één keer naar een uitvoering in 2021. Dat is een kwart van het aandeel in 2019, toen 59% van de schoolgaande kinderen minstens één keer naar een uitvoering gingen (bron: VSCD). “Dit initiatief gaat er dus aan bijdragen dat er geen verloren generatie ontstaat voor het theater”, licht Thommassen enthousiast toe.

Alle kinderen naar het theater
De theaterdirecteur heeft met datzelfde enthousiasme een aantal lokale, zéér maatschappelijk betrokken partijen bereid gevonden om bij te dragen aan het initiatief. Die bijdragen wordt samengebracht in een Jeugdfonds, waaruit de gratis tickets worden betaald. Bezoekers die de ruimte hebben kunnen op een toegankelijke manier steun betuigen aan het plan; door de theaterkaartjes wél te betalen. Die mogelijkheid blijft gewoon. Het fonds komt volledig ten goede aan het toegankelijk maken van theater voor jeugd. Het doel is om alle kinderen in Venlo en de regio ermee te bereiken.

Win-win
“Het mooie aan dit initiatief is dat artiesten en producenten er niet op toeleggen en we verwachten natuurlijk heel veel kinderen in de zalen.”, voegt marketingmanager Linda Keijzers-van Vegchel toe. “Daar worden we allemaal gelukkig van! Ik hoop dat andere theaters volgen, het op deze manier toegankelijk maken van het aanbod voor kinderen gebeurt nog nergens in Nederland.”

Ook aan jeugd vanaf 13 jaar is gedacht, die regeling was er al: op vertoon van de school- of studentenpas kunnen zij kaarten kopen voor slechts €12,50. Reserveren kan via www.maaspoort.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen