Cultuurpodium Bel-Arte presenteert The Ragtime Rumours

Foto: © The Ragtime Rumours - Persfoto.

Zondag 1 mei a.s. verwelkomt Stichting Bel-Arte The Ragtime Rumours in het lommerrijke Openluchttheater in Velden. Zoals de naam doet vermoeden brengen The Ragtime Rumours een bruisende mix van ragtime, drunk-swing, swampy blues, hillbilly en western ten gehore.

Stel je voor wat je krijgt als Pokey Lafarge en Tom Waits bij Django Reinhard op bezoek gaan, een flinke pot koffie drinken en daarbij naar Robert Johnson luisteren. En dan hun instrumenten oppakken… zelf noemen ze het ‘Rag ’n Roll’. In 2017 won dit Limburgse gezelschap de Dutch Blues Challenge en dan heb je wat in je mars! Dit kleurrijk gezelschap bestaat uit door Tom ‘Howlin Stone’ Janssen (zang, banjo en gitaar), Thimo Ghijezen (gitaar, piano, accordeon, upright bass en zang), Niki v/d Schuren(upright bass, saxofoon, fluit en zang) en Sjaak Korsten (drums, washboard, kazoo en zang). Kortom beleef de bluesvibe met ‘The Ragtime Rumours’.

Ragtime is een laatnegentiende-eeuwse Amerikaanse muziekvorm, die gekenmerkt wordt door syncopische melodie en begeleiding. Ragtime is een van de muzikale bronnen van de jazz. In 1918 kwam het stuk Rag-Time, door Igor Stravinsky, uit; een stuk voor elf instrumenten, gebaseerd op de jazzmuziek van New Orleans. Ragtime mag zelf echter niet als jazz beschouwd worden. Het ging aan de jazz vooraf. Wel zijn rags veelvuldig door orkesten van oude stijl jazz gespeeld. Ook in de jazzrevivalperiode in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw was de muziek uit de ragtimeperiode vaak te horen, bewerkt voor dixielandorkest. In Europa heeft met name de Engelsman Chris Barber zich sterk ingezet voor de ragtime, door het met zijn dixielandorkest regelmatig ten gehore brengen van muziek uit de ragtimeperiode. Hit the note twice is de lijfspreuk voor de ragtime.

Voor dit optreden wijkt de organisatie uit naar het Openluchttheater in Velden. Dit theater is gelegen op het natuurrijke Landgoed De Turfkoel in buurtschap Hasselderheide aan de Molendijk achter de Algemene Begraafplaats en nabij de manege van LRV Zeldenrust. Het amfitheater is met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken met Arrivabus 83. Uitstappen bij Halte Hasselt.

Wanneer de weersvooruitzichten slecht zijn, wordt het concert verplaatst naar de Windmeule aan de Straelseweg.
Het concert van The Ragtime Rumours op zondag 1 mei a.s. begint om 15:00 uur. De entree bedraagt € 10,00. Kaarten kunnen vooraf gereserveerd worden via www.bel-arte.nl.

 

Reacties

Cookieinstellingen