Waarom is het op 4 oktober Werelddierendag?

Foto: Dierenplaatjes.

Dierendag is uitgeroepen tot Werelddierendag op een congres in Wenen in 1929. Tijdens deze bijeenkomst werd geopperd door de bedenksters van dierendag, om de sterfdag van Fransiscus van Assisi, de beschermheilige van de dieren, uit te roepen tot ‘werelddierendag’ en dat idee werd algeheel aangenomen. Hierdoor werd 4 oktober dus ‘dierendag’.

Het idee ervoor kwam al eerder. In 1927 kwam een Tsjechische vrouw, Ilse Winter, op het idee om één dag in het jaar extra aandacht aan de dieren te geven. Zij stelde dit voor aan de Internationale Dierenbeschermingsvereniging en hun voorzitter, Margaret Ford, vond dit een goed idee en ging ermee aan de slag. Op het congres in Wenen is de dag toen officieel vastgelegd.


Franciscus van Assisi predikt tot de vogels, fresco door Giotto (1266-1337). Sint-Franciscusbasiliek (Assisi).

Franciscus van Assisi (1181-1226) stichtte in zijn tijd de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders. Volgens de legendes predikte Van Assisi niet alleen onder mensen maar ook onder dieren en voerde hij vele gesprekken met de leden van het dierenrijk.

In verschillende landen in de wereld kunnen gelovigen op 4 oktober met hun dieren in de kerk terecht om hen te laten zegenen. Tegenwoordig is Dierendag al lang niet meer alleen een christelijk feest.

Bronnen: Wikipedia, Historiek

Reacties